Sok iz aronije
Print Friendly, PDF & Email

Poznate aronijo? To izjemno zdravo rastlino, čedalje več videvam po vrtovih. Lani sem v Dalmaciji dobila kar nekaj različnih receptov z aronijo. Zato sem se odločila, da to rastlino vzgojim tudi sama.

Sok iz aronije ima veliko zdravilnih lastnosti, med  drugim skrbi za naš imunski sistem, izboljšuje kri, pomaga pri hitrejši obnovi celic, upočasnjuje staranje, ureja prebavo, znižuje raven holesterola in sladkorja v krvi …
Iz aronije lahko pripravimo marmelado, sok za redčenje (sirup), kompot in druge jedi. Tokrat sem se odločila, da z vami delim najbolj zdrav pripravek iz aronije in sicer: sveže stisnjen 100 % čist sok aronije. Priprava soka iz aronije je zelo preprosta, naredi ga lahko vsak in si za spremembo privošči nekaj zares zdravega. Po tem receptu bomo izdelali 1 liter 100 % čistega soka iz aronije, katerega bomo zaradi izjemno močnega in trpkega okusa, ob zaužitju razredčili s hladno vodo. V hladilniku zdrži tudi mesec dni (in več), če ga prej ne popijemo.

Pripomočki za pripravo soka iz aronije

  • električni sokovnik (kovinsko cedilo ali gaza v primeru da sok delamo ročno)
  • cedilo
  • globok lonec za kuhanje volumna 9 l ali več
  • 1 l steklenica z zamaškom
  • lij
  • plastična posoda
  • velika jušna žlica ali penovka

Sestavine za pripravo soka iz aronije

Za cca. 1 l čistega soka aronije:

  • 3 kg svežih dozoreli jagod aronije

In še:

  • 6 – 8 l vroče vode

Postopek priprave soka iz aronije

Kot sem že omenila, postopek izdelave soka iz aronije je zelo preprost. Najprej operemo sadeže (jagode) aronije, ki smo jih obrali in jih damo v cedilo, da odteče odvečna voda.

Vzamemo električni sokovnik, vanj postopoma dodajamo sveže, očiščene in osušene jagode aronije in jih iztisnemo v sok. Po želji in s pomočjo žlice ali penovke odstranimo morebitno peno, ki je nastala pri procesu odcejanja.

Sok lahko iztisnemo tudi ročno in sicer tako, da na veliko dvojno zloženo gazo stresemo sadeže, na sredino, gazo nato prepognemo na polovico, jo dvignemo in z stiskanjem močno iztisnemo sok v pripravljeno posodo.
Lahko si pomagamo tudi tako da, aronijo damo v cedilo, ki ga postavimo nad posodo ustrezne velikosti in sok iztisnemo s pomočjo velike jušne žlice ali penovke. Z žlico ali penovko, močno pritiskamo sadeže in postopek ponavljamo tako dolgo, dokler ne iztisnemo vsega sok iz jagod aronije. Na cedilu morajo ostati biti samo lupine, brez soka. Z ročnim odcejanjem aronijinih jagod bomo dobili nekoliko manj soka.

Sveže iztisnjen sok aronije, ki smo ga dobili, vlijemo v čisto steklenico ter jo dobro zapremo.

Steklenico s sveže stisnjenim sokom aronije postavimo v visoki lonec in vanj vlijemo 6-8 l vroče vode.

Vode v posodi mora biti toliko, da je steklenica pokrita do okoli 1 centimetra do zamaška (torej pod vrhom). Napolnjeni lonec postavimo na štedilnik in ga segrevamo 25 minut na temperaturo do 85 °C (pomagajte si s kuhinjskim termometrom). Po poteku tega časa steklenico vzamemo iz lonca in pustimo, da se počasi ohladi, nato jo pospravimo v hladilnik. Sok iz aronije je pripravljen.

Ker je to 100 % aronijin sok, ga nikoli ne pijemo ne razredčenega. Redčimo ga z navadno hladno vodo tako, da damo 1/2 čistega aronijinega soka in 1/2 navadne hladne vode.
Aronijin  sok po tem receptu je trpkega okusa in je odličen za izboljšanje imunskega sistema in drugih zdravstvenih težav. V primeru, da želite bolj okusen domač sok, lahko že razredčeni aroniji, v kozarcu dodate sladkor ali med po lastnem okusu, a vedite, da takšen sok ne bo tako zdrav.

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor