Sirup iz plodov murve
Print Friendly, PDF & Email

Tako je naneslo, da imamo doma, poleg drugega sadnega drevja, tudi murvo. Želela sem tisto, z belimi plodovi, vendar je takrat v drevesnici niso imeli, tako, da smo nabavili drevo, s temno rdečimi, skoraj črnimi plodovi. Rodi bogato in sadeži so okusni. Pa sem pomislila, da bi naredila sirup.

Kaj potrebujemo za sirup iz plodov murve?

  • 2 velika lonca
  • ožemalnik agrumov
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • veliko cedilo, redkejše in  gostejše/pasirka
  • steklenice s pokrovčki
  • zajemalka
  • lij

Sestavine za sirup iz plodov murve

Za 4 litre sirupa

  • 2 kg plodov murve
  • 3 pomaranče
  • 2 bio, oziroma ne škropljeni limoni
  • 2 kg sladkorja
  • 2 zavitka citronske kisline (skupaj 40 g)

Postopek za pripravo sirupa iz plodov murve

Murvice najprej naberemo, speremo pod hladno vodo in postavimo v lonec. Ker na drevesu murvice rastejo grozdasto, precej skupaj, se zna zgoditi, da bo vmes ostala tudi kakšna živalca, ki jo odstranimo kasneje.

Stisnemo sok iz treh pomaranč.

Dobro operemo limoni in ju narežemo na slab centimeter debele rezine.

Sok pomaranč prelijemo na oprane murve, dodamo limonine rezine, sladkor, premešamo in pokrijemo. Pustimo 24 ur na hladnem, v shrambi, oziroma kjer imate primeren prostor. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor stopi.

Vzamemo še en večji lonec, ki smo ga pripravili in nanj položimo cedilo. Jaz sem sok najprej pretlačila skozi redkejše cedilo, nato sem vzela gostejše, še enkrat spustila skozi, da sem odstranila vsa semena. Lahko uporabite tudi pasirko in nato še enkrat precedite skozi gosto cedilo.

Postavimo na kuhalno ploščo in segrejemo do 75 stopinj Celzija. Z zajemalko poberemo penice. Sirup iz plodov murve je pripravljen za stekleničenje, vanj stresemo le še vrečki citronske kisline in premešamo.

Vzamemo čiste steklenice, ki jih predhodno dobro operemo, še najlažje v pomivalnem stroju in s pomočjo lija napolnimo steklenico do vrha.

Sirup iz plodov murve je izredno okusen in, ko nam zmanjka bezgovega, lahko nadaljujemo kar z njim. Priznam, delo ni čisto.  Med postopkom sok škropi po ploščicah, zato sem jaz določene faze opravila kar v kuhinjskem lijaku. Vendar se splača.

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor