Sirup iz plodov murve
Print Friendly, PDF & Email

Tako je naneslo, da imamo doma poleg drugega sadnega drevja tudi murvo. Želela sem tisto z belimi plodovi, vendar je takrat v drevesnici niso imeli, tako da smo nabavili drevo s temno rdečimi, skoraj črnimi plodovi. Rodi bogato in sadeži so okusni. Pa sem pomislila, da bi naredila sirup.

Sirup iz plodov murve

Kaj potrebujemo za sirup iz plodov murve?

  • 2 velika lonca
  • ožemalnik agrumov
  • deska
  • nož
  • kuhalnica
  • veliko cedilo, redkejše in  gostejše/pasirka
  • steklenice s pokrovčki
  • zajemalka
  • lij

Sestavine za sirup iz plodov murve

Za 4 litre sirupa

  • 2 kg plodov murve
  • 3 pomaranče
  • 2 bio, oziroma ne škropljeni limoni
  • 2 kg sladkorja
  • 2 zavitka citronske kisline (skupaj 40 g)

Postopek za pripravo sirupa iz plodov murve

Murvice najprej naberemo, speremo pod hladno vodo in postavimo v lonec. Ker na drevesu murvice rastejo grozdasto, precej skupaj, se zna zgoditi, da bo vmes ostala tudi kakšna živalca, ki jo odstranimo kasneje.

Stisnemo sok iz treh pomaranč.

Sirup iz plodov murve

Dobro operemo limoni in ju narežemo na slab centimeter debele rezine.

Sok pomaranč prelijemo na oprane murve, dodamo limonine rezine, sladkor, premešamo in pokrijemo. Pustimo 24 ur na hladnem, v shrambi, oziroma kjer imate primeren prostor. Vmes večkrat premešamo, da se sladkor stopi.

Vzamemo še en večji lonec, ki smo ga pripravili in nanj položimo cedilo. Jaz sem sok najprej pretlačila skozi redkejše cedilo, nato sem vzela gostejše, še enkrat spustila skozi, da sem odstranila vsa semena. Lahko uporabite tudi pasirko in nato še enkrat precedite skozi gosto cedilo.

Postavimo na kuhalno ploščo in segrejemo do 75 stopinj Celzija. Z zajemalko poberemo penice. Sirup iz plodov murve je pripravljen za stekleničenje, vanj stresemo le še vrečki citronske kisline in premešamo.

Vzamemo čiste steklenice, ki jih predhodno dobro operemo, še najlažje v pomivalnem stroju in s pomočjo lija napolnimo steklenico do vrha.

Sirup iz plodov murve je izredno okusen in, ko nam zmanjka bezgovega, lahko nadaljujemo kar z njim. Priznam, delo ni čisto.  Med postopkom sok škropi po ploščicah, zato sem jaz določene faze opravila kar v kuhinjskem lijaku. Vendar se splača.

Na zdravje!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor