Osvežujoč breskov liker
Breskve, zlasti domače, imajo posebno aromo. Ko so že malce bolj zrele, pride ta še bolj v ospredje in zato je dobro, da jih izkoristimo tako, da lahko v njih uživamo tudi pozneje. Poleg klasične marmelade je osvežujoč breskov liker odlična ideja, kako z malo truda in volje breskve izkoristiti in narediti okusen napitek. Najbolj všeč mi je, ker ga lahko pijemo še isti dan in nam ni treba čakati več tednov kot pri večini drugih likerjev. Pravzaprav lahko breskov liker pijemo takoj, le ohladiti ga moramo, pri čemer si lahko pomagamo s kockami ledu.
Pripomočki za osvežujoč breskov liker:
- srednje velika kozica
- kuhalnica
- štedilnik
- pečica
- dve steklenici (0,7 l) s pokrovom
Sestavine za osvežujoč breskov liker:
- 1 kg zrelih (domačih) breskev
- 750 ml belega vina
- 300 g rjavega sladkorja
- 2 vaniljeva sladkorja
- sok ene limone
- 3 dl belega ruma
Iz sestavin boste dobili okoli 1,4 l breskovega likerja.
Breskov liker – postopek priprave:
Breskve olupimo, operemo in narežemo na kocke. Nato jih damo v srednje veliko kozico in prelijemo z belim vinom. Dodamo tudi sladkor, vaniljeva sladkorja, limonin sok. Vse skupaj premešamo, zavremo in pustimo vreti 5 minut.
Potem kozico umaknemo z ognja in pustimo, da se ohladi. V ohlajeno zlijemo rum in vse premešamo.
Steklenici, v kateri bomo vlili liker, dobro operemo in posušimo v pečici na 100 stopinjah Celzija. Ko se posušijo, jih damo ven iz pečice in pustimo, da se ohladijo. Ohlajeni liker vlijemo v hladni steklenici do vrha. Sadja ne zavržemo, temveč ga damo skupaj s tekočino v steklenici. Če nam ostane malce več likerja, kakor je prostora v steklenicah, ga lahko takoj spijemo. 🙂 Ohlajeno pijačo postrežemo z ledom in limono na vrhu, ob robu kozarca pa se poigramo tudi s sladkorjem.