Napitek za razkisanje telesa
Print Friendly, PDF & Email

Enostaven način, da ohranimo zdravo telo, je občasno uživanje napitka, ki ga pripravimo kar v domači kuhinji – napitek za razkisanje telesa.

Prekomerna zakisanost telesa (acidoza) vodi v številne zdravstvene težave in bolezni. Najprej poglejmo, kako se naše telo sploh zakisa? Hrana sodobnega časa  – “trgovinska hrana”, kjer je sladkor dodan skoraj vsakemu živilu, zakisa telo. Potem so tukaj še alkohol, pijače s kofeinom, mlečni izdelki, meso itd. Vsa ta živila znižujejo pH v telesu in posledica je zakisanost telesa.

napitek-za-razkisanje-telesa

Kako ugotovimo, da je naše telo zakisano – kakšni so simptomi?

Peče nas zgaga, imamo razdražen želodec, pogoste prebavne motnje, smo kronično utrujeni, brez energije, težje se skoncentriramo, bolj smo dovzetni za stres in nervozo, imamo težave s spanjem …

Katere so najpogostejše težave in bolezni, ki jih povzroča zakisanost telesa?

Zakisano telo je razlog za mnoge bolezenske težave, predvsem bolezni sodobnega časa (“civilizacijske bolezni”): diabetes, rak, osteoporoza, migrena, celulit, razne alergije, tudi putika, revma, motnje v prekrvavitvi, bolezni srca in ožilja, številne gripe, obolenje zob, slab zadah iz ust, zaprtje, driska in še bi lahko naštevali.

Napitek za razkisanje telesa – pripomočki:

  • 2 dl kozarec ali skodelica
  • 1 žlička (najboljša je keramična ali lesena)napitek-za-razkisanje-telesa-1

Napitek za razkisanje telesa – sestavine:

  • 2 dl vode (tople ali vsaj sobne temperature)
  • 1/4 – 1 žlička jedilne sode bikarbone

 

Napitek za razkisanje telesa – postopek:

Soda, ki deluje na naše telo bazično, ni novost, uporabljale so jo že naše babice, prababice, veliko pred njimi pa celo Egipčani. S pomočjo sode na povsem enostaven način spreminjamo oz. uravnavamo pravi pH v telesu.

napitek-za-razkisanje-telesa-2

Sodo bikarbono damo v 2 dl tople vode in dobro premešamo. Količino sode prilagodimo posamezniku. Če se s sodo srečujete prvič, bo dovolj, da vzamete četrt žličke, da se navadite na okus, ki je malce poseben, “slan”. Za boljši okus lahko po želji dodamo malce limoninega soka. Da, prav ste prebrali – limona, čeprav je kislega okusa, deluje v telesu bazično in je naravni blažilec zgage.

napitek-za-razkisanje-telesa-3

Počakamo, da se soda bikarbona popolnoma raztopi v vodi, šele nato lahko napitek popijemo.

napitek-za-razkisanje-telesa-4

Pomembno je, da napitek za razkisanje telesa ne pijemo med obrokom, tik pred obrokom ali kakšno uro po obroku. Soda bikarbona namreč nevtralizira želodčno kislino in zaradi tega bi se hrana slabše prebavila. Najboljše je, da jo zaužijemo zjutraj na tešče ali zvečer, pred spanjem. Ker lahko marsikje na spletu preberemo, da mnogi ta napitek priporočajo za vsakodnevno uživanje, naj dodam – bodimo zmerni, poslušajmo svoje telo in napitek popijmo občasno ali po potrebi (npr. ko nagaja zgaga).

napitek-za-razkisanje-telesa

Na zdravje!

 

Nasvet
Med alkalna (bazična) živila štejemo jabolka, banane, vsa zelišča, od začimb pa cimet, kari (curry), ingver itd.

Izbor alkalnih kombinacij:

Ocena:
Skupaj: 51 Povprečno: 4.4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor