Kuhano vino s pomarančo
Ko moje nosnice poleg vina zavohajo še cimet, klinčke, vaniljo in pomarančo vem, da je pred menoj odlično kuhano vino s pomarančo. Je enostavno pripravljeno in po želji ga lahko še dodatno obogatimo in mu dodamo na koščke narezano jabolko, žlico rozin … in vse skupaj postrežemo kar s kuhanim vinom.
Pripomočki za kuhano vino s pomarančo
- merilnik tekočin
Sestavine za kuhano vino s pomarančo
Za 3 osebe:
- 5 dl rdečega vina
- 2 dl vode
- 1 pomaranča
- 2 žlici sladkorja
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja z burbonsko vaniljo
- 4-5 klinčkov
- cimetova palčka
Po želji še:
- 1 jabolko, olupljeno, narezano na koščke
- 1-2 žlici rozin; lahko tudi brusnic ali kombinacija obojega
Priprava kuhanega vina s pomarančo
V posodo odmerimo rdeče vino (poljubno, jaz sem tokrat uporabila cviček, sicer je pa za pripravo rdečega vina krasna morda frankinja, modri pinot, merlot, refošk, teran, … uporabite vino, ki vam ustreza po okusu, vedite pa, da segrevanje že samo po sebi nekoliko spremeni okus vina).
Pomarančo dobro operemo pod vročo vodo in jo narežemo na kolobarje, saj jo bomo v vinu kuhali z olupkom vred. V eno rezino pomaranče zapičimo klinčke. Tako jih kasneje ne bomo iskali v kuhanem vinu. V tem koraku, če želimo, dodamo še olupljeno in na koščke narezano jabolko in/ali rozine.
Dodamo še ostale sestavine. Vse skupaj postavimo na štedilnik, premešamo, da se sladkor stopi in počakamo, da zavre. Ko vino zavre, pustimo, da vre še kakšno minutko, nato pa izklopimo in odstavimo. Pustimo še kakšnih 10 minut, da se okusi povežejo. S penovko poberemo ven kolobarje pomaranče in cimet in vse skupaj nalijemo v skodelici ter uživamo v kuhanem vinu s pomarančo.
Tisti, ki boste dodali tudi jabolko in/ali rozine, jih skupaj z vinom prelijte v kozarec in pojejte ob srkanju kuhanega vina.
Na zdravje!