Irska kava
Print Friendly, PDF & Email

Irska kava je omamno dišeč napitek, koktajl pravzaprav, iz močne kave, sladkorja, viskija in ravno prav stepene sladke smetane. Pri tisti, čisto pravi irski kavi, je pomembno, da smetana plava na vrhu in se ne pomeša s kavo. Ključ do popolnega okusa se skriva v ohlajeni sladki smetani, ravno prav topli kavi in kvalitetnem viskiju.

irska-kavaIrska kava – pripomočki:

  • džezva ali lonček za kavo
  • manjša kozica
  • čajna žlička
  • plastična posoda
  • ročni mešalnik z metlicami za stepanje
  • 2×jedilna žlica
  • 2 kozarca (ali stekleni skodelici) na pecljih

Irska kava – sestavine:

(za 2 osebi)

  • 1 dl sladke smetane za stepanje (obvezno ohlajeno, iz hladilnika)
  • 3 – 4 dl sveže kuhane, močne, črne kave
  • 2 poravnani jedilni žlici kvalitetnega sladkorja (najboljša izbira sta muscavado ali surovi sladkor)
  • 2 jedilni žlici vode
  • 1 dl viskija
  • malo sveže naribanega muškatnega oreščka

Irska kava – priprava:

Oba kozarca do vrha napolnimo z vročo vodo in pustimo stati, medtem ko si pripravimo sestavine za kavo.

irska-kavaSladko smetano stepemo z ročnim mešalnikom. Pri tem je pomembno, da jo stepamo le toliko časa, da izginejo mehurčki. Ko se začnejo delati ‘valovi’ prenehamo s stepanjem in smetano damo v hladilnik, dokler je ne bomo potrebovali. Skuhamo močno, črno kavo. Če jo kuhamo v lončku, jo precedimo, da odstranimo kar največ kavne usedline. Kavo pustimo stati 15-20 minut.

irska-kavaMedtem damo v manjšo kozico vodo in sladkor in zavremo. Neprestano mešamo in počakamo, da se sladkor stopi in nastane sirup. Odstavimo z ognja, prilijemo viski in premešamo.

irska-kavaIz obeh kozarcev najprej zlijemo vodo nato vanju vlijemo mešanico sladkorja in viskija. Prilijemo ohlajeno črno kavo in premešamo.

irska-kavaIz hladilnika vzamemo smetano. Vzamemo dve jedilni žlici in smetano preko narobe obrnjene žlice vlijemo na kavo. Tako smetana ne bo potonila in se pomešala s kavo, ampak bo lepo plaval na vrhu. Ne mešamo!

irska-kavaNa koncu preko sladke smetane naribamo malo muškatnega oreščka in kavo takoj postrežemo.

Irska kava je najboljša, če jo počasi srkamo skozi smetano.

Uživajte  v okusih!

Ocena:
Skupaj: 9 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor