Domač mandarinin čaj iz olupkov
Print Friendly, PDF & Email

Prihaja zima in čas, ko bomo z užitkom pili čaje. Zakaj bi jih kupovali, ko pa lahko različne čaje naredimo hitro in preprosto doma. Eden izmed takih je domač mandarinin čaj. Zdaj je sezona mandarin in ker so neverjetno zdrave, je škoda, da pojemo njihovo notranjost, lupino, ki je polna zdravih olj, pa zavržemo. To velja še zlasti, če imate domače oz. eko mandarine, tiste iz trgovine pa morate prej vsaj enkrat prekuhati. Torej – mandarine še naprej pridno jejte, njihovih olupkov pa nikar ne zavrzite v smeti, temveč jih raje izkoristite za čaj.

Domač mandarinin čaj

Pripomočki za domač mandarinin čaj:

  • deska za rezanje
  • sušilni stroj, pečica ali radiator
  • nož
  • steklena posodica za shranjevanje

Sestavine za domač mandarinin čaj:

  • olupki 10 mandarin

Postopek za pripravo domačega mandarininega čaja:

Mandarine olupimo (in pojemo), olupke pa shranimo v posodo. Če so mandarine kupljene v trgovini, jih pred tem vsaj enkrat prevremo, če so domače, pa jih samo splahnemo, da ne uničujemo vitaminov.

Domač mandarinin čaj iz olupkov

Če se nam s pripravo čaja ne mudi, lahko olupke nastavimo nad radiator, v nasprotnem pa jih damo v pečico ali pa v sušilnik sadja, ki ga nastavimo na 50 stopinj Celzija. Olupki ne rabijo veliko časa, hitro se posušijo (nekje v 5 urah).

Domač mandarinin čaj iz olupkov

Ko so olupki suhi, so na otip trdi in jih lahko zlahka nadrobimo na manjše koščke. To lahko storimo z nožem ali pa potrpežljivo z rokami.

Domač mandarinin čaj iz olupkov

Narezane koščke pospravimo v stekleno posodo, ki jo zapremo s pokrovčkom.

Domač mandarinin čaj iz olupkov

V zimskih mesecih damo v 2 dl vrele vode jušno žlico mandarininih olupkov in jih v njej kuhamo 5 minut in po kuhanju pustimo pokrito stati 10 minut. Zaželeno je, da dodamo še ingver, ki se zelo lepo ujame z aromo mandarine, ali pa šipkov čaj. Samo mandarinin čaj je sicer zdrav, a njegov okus je preveč intenziven, zato je priporočljivo, da ga mešamo z drugimi domačimi čaji, vanj pa obvezno damo še žličko medu, po želji lahko tudi malo ruma in/ali cimeta ali pa ga posladkajte s sladkorjem, ki vam je ostal od kandiranih mandarininih lupinic.

Čin, čin, naj bo zima topla in prijetna!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor