Domači nacho sir
Nacho sir oz. nacho pomaka (dip) je okusna omaka, ki jo lahko ponudimo pri veliko jedeh, npr. na picah, v tortilijah, ob čipsu … In to pregrešno dobro stvar lahko od danes naprej naredimo sami doma. Tako se izognemo vsaj nekaterim zdravju škodljivim sestavinam, ki jih najdemo v kupljenih omakah (konzervansom, aditivom …). Priprava je tako enostavna, da si ga ljubitelji nacho sira lahko pripravite kadarkoli želite.
Nacho sir – pripomočki:
- ponev
- metlica
- ribežen
Nacho sir – sestavine:
- 2 žlici masla
- 1 žlica moke
- 150 ml mleka
- 100 ml sladke smetane
- 220 g čedar sira
- sol in poper
- rdeča paprika ali čili v prahu
OPOZORILO: Nacho sir je kremast le dokler je topel. Zato priporočam, da ga naredite le toliko, kolikor ga boste v enem obroku porabili (sestavine po želji razpolovite). Segrevanje nacho sira se žal ne obnese dobro.
Nacho sir – postopek:
Sir naribamo. Maslo stopimo, dodamo moko in z metlico zmešamo, da dobimo enotno maso.
Dodamo mleko in smetano ter kuhamo na nizkem ognju, da se vse skupaj segreje – vendar naj ne zavre! Dodamo sol, poper in rdečo papriko ali čili v prahu in dobro premešamo.
Dodamo nariban sir, malo povečamo ogenj ter mešamo, dokler ne dobimo enotne mase. Ko nacho sir dobi značilno kremasto teksturo, je pripravljen.
Porabite ga, preden se ohladi.
Dober tek!