Domači nacho sir
Print Friendly, PDF & Email

Nacho sir oz. nacho pomaka (dip) je okusna omaka, ki jo lahko ponudimo pri veliko jedeh, npr. na picah, v tortilijah, ob čipsu … In to pregrešno dobro stvar lahko od danes naprej naredimo sami doma. Tako se izognemo vsaj nekaterim zdravju škodljivim sestavinam, ki jih najdemo v kupljenih omakah (konzervansom, aditivom …). Priprava je tako enostavna, da si ga ljubitelji nacho sira lahko pripravite kadarkoli želite.

domaci-nacho-sir-1

Nacho sir – pripomočki:

  • ponev
  • metlica
  • ribežen

Nacho sir – sestavine:

  • 2 žlici masla
  • 1 žlica moke
  • 150 ml mleka
  • 100 ml sladke smetane
  • 220 g čedar sira
  • sol in poper
  • rdeča paprika ali čili v prahu

OPOZORILO: Nacho sir je kremast le dokler je topel. Zato priporočam, da ga naredite le toliko, kolikor ga boste v enem obroku porabili (sestavine po želji razpolovite). Segrevanje nacho sira se žal ne obnese dobro.

Nacho sir – postopek:

Sir naribamo. Maslo stopimo, dodamo moko in z metlico zmešamo, da dobimo enotno maso.

domaci-nacho-sir-2

domaci-nacho-sir-3

Dodamo mleko in smetano ter kuhamo na nizkem ognju, da se vse skupaj segreje – vendar naj ne zavre! Dodamo sol, poper in rdečo papriko ali čili v prahu in dobro premešamo.

domaci-nacho-sir-4

Dodamo nariban sir, malo povečamo ogenj ter mešamo, dokler ne dobimo enotne mase. Ko nacho sir dobi značilno kremasto teksturo, je pripravljen.

domaci-nacho-sir-5

Porabite ga, preden se ohladi.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 41 Povprečno: 4.5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor