Kruhki brez moke
Print Friendly, PDF & Email

In spet smo tu, želimo si kruha, pa smo na dieti brez moke in glutena. Le kaj narediti v tem primeru? Našla sem odlično alternativo, s katero boste v vašo ‘dietno’ prehrano vnesli ne le potrebne zdrave maščobe, pač pa tudi veselje in razvajanje brbončic.

kruhki brez moke_20

Kruhki brez moke – pripomočki:

  • plastična posoda
  • kuhalnica
  • silikonska podloga za valjanje (ali karkoli drugega, na kar lahko potresete moko)
  • pekač
  • posoda za na štedilnik
  • obračalka ali penovka
  • peki papir in pekač v velikosti pečice
  • čopič za mazanje (če ga nimate, lahko uporabite tudi navadno žličko)

Kruhki brez moke – sestavine

Za 6 do 8 kruhkov:

  • 290 g mandljeve moke
  • 125 g tapiokine moke
  • 2 čajni žlički soli
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • 160 ml tople vode
  • 2 čajni žlički jabolčnega kisa
  • 2 čajni žlički medu
  • 1 razžvrkljan rumenjak

Kruhki brez moke – priprava:

Prižgite  pečico na 180 °C (navadna pečica). Na pekač položite peki papir.

V plastično posodo stresite mandljevo in tapiokino moko (deluje kot škrob), sol ter pecilni prašek.

kruhki brez moke_1

Dobro premešajte s kuhalnico.

kruhki brez moke_2

Nato dodajte vodo, jabolčni kis in med ter fino zmešajte.

kruhki brez moke_3

kruhki brez moke_4

Če se vam masa zdi zelo redka, dodajte še malo mandljeve in tapiokine moke. Ponovno premešajte.

kruhki brez moke_5

kruhki brez moke_6

Na silikonsko podlogo potresite tapiokino moko. V posodo nalijte vodo (10 cm v višino), jo zavrite in  ji dodajte ščepec soli.

kruhki brez moke_7

Dobljeno zmes razdelite na enake dele (6-8). Roke si fino pomokajte s tapioko in zmes oblikujte v krogle. Ne bojte se uporabiti veliko tapioke, da se bodo krogle lepše oblikovale. Zaradi tega ne bodo kruhki nič bolj trdi.

kruhki brez moke_8

kruhki brez moke_9

Dobljene krogle položite na peki papir.

kruhki brez moke_10

S prsti sploščite krogle in na sredino z njimi ‘narišite’ luknjo. Tudi, če bodo kruhki izgledali malo razpokani, ne bodo razpadli.

kruhki brez moke_11

Vsak kruhek posebej položite na obračalko in ga potopite v vrelo vodo (ki naj še vedno vre na štedilniku). V vodi ga pustite toliko časa, da sam priplava na površje (1 do 2 minuti).

kruhki brez moke_12

kruhki brez moke_13

kruhki brez moke_14

kruhki brez moke_15

Položite ga nazaj na pekač.

kruhki brez moke_16

Kruhke dajte za 10 minut v pečico, ki se je medtem že segrela na 180 °C (navadna pečica). Nato jih vzemite ven in namažite z razžvrkljanim rumenjakom.

kruhki brez moke_17

Odločite se lahko tudi za različne posipe (npr. zelišča, semena …) ali pa kruhke pustite brez njih. Sama najraje uporabim česen v prahu in rožmarin ali črni sezam. Pekač postavite nazaj v pečico za nadaljnjih 15 minut.

kruhki brez moke_18

Po preteku časa peke zvišajte temperaturo pečice na 220 °C in pecite nadaljnjih 5 minut, oziroma toliko časa, da rahlo porjavijo. Ni skrivnost, da sama svoje kruhke pustim v pečici še dlje časa, saj imam rada bolj zapečene.

kruhki brez moke_19

kruhki brez moke_21

Kruhki z lahkoto počakajo nekaj dni v zaprti posodi (da bodo ostali sveži še dlje, v posodo dodajte polovico jabolka, ki bo poskrbelo za vlažnost in svežino), brez problema pa jih lahko tudi zamrznete in po želji vzamete ven, ko si jih zaželite. In verjemite mi, to bo skoraj vsak dan!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.1]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor