Slasten proteinski kruh brez moke
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem kruh! Ampak, ker imam intoleranco na gluten, sem se že zdavnaj sprijaznila, da moji sendviči ne bodo več izgledali kot včasih, kljub vsem brez-glutenskim nadomestkom na trgu. Zato sem poskušala najti zdrav recept za kruh, ki bo poln hranilnih snovi, ob katerem bom lahko brezskrbno večkrat uživala. Slasten proteinski kruh brez moke ni le noro okusen, pač pa je tudi poln beljakovin in zdravih maščob, ki vas bodo nasitile in napolnile z zdravjem.

Slasten proteinski kruh brez moke

Slasten proteinski kruh brez moke – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Slasten proteinski kruh brez moke – sestavine

Za okoli 800 g kruha:

  • 500 g zrnatega sira
  • 3 jajca
  • 300 g ovsenih kosmičev
  • 1 čajna žlička pecilnega praška
  • pol čajne žličke soli
  • 50 g lanenih semen
  • 50 g sončničnih semen
  • 50 g bučnih semen

Slasten proteinski kruh brez moke – priprava

Ventilacijsko pečico segrejte na 180 °C.

V posodo stresite zrnati sir. Dodajte jajca in z žlico ali kuhalnico dobro premešajte.

Zraven stresite ovsene kosmiče, pecilni prašek in sol. Premešajte.

Slasten proteinski kruh brez moke

Masi dodajte lanena semena in zmešajte. V posodo dotresite sončnična semena in premešajte. Notri stresite še bučna semena in vse skupaj še enkrat dobro zmešajte.

Če se vam zdi, da je masa preredka, lahko dodate še malo ovsenih kosmičev (masa ne sme biti tekoča, ne pa tudi čisto trda).

Slasten proteinski kruh brez moke

Z rokami oblikujte štruco in jo postavite na pekač na peki papir.

Slasten proteinski kruh brez moke

Pecite na ventilaciji eno uro in 10 minut (na koncu lahko nekaj minut uporabite samo zgornje grelo – kruh lahko tudi obrnete na glavo in ga na hitro zapečete še od spodaj). Spečen bo, ko bo začel postajati malo temnejši, zato po občutku. Pozor: ta kruh bo od znotraj vedno malo ‘moker’ zaradi njegovih sestavin.

Slasten proteinski kruh brez moke

Recept je zelo hiter in enostaven – lahko pa se tudi igrate in dodate nariban sir, ter druge oreščke in semena. Kruh zdrži v hladilniku več dni, pravzaprav je še boljši naslednji dan (če zdrži do takrat). Ker je tako poln vsega dobrega in nasiten, ga imate lahko kot samostojen obrok ali pa ga uživate zraven zelenjave, solate, salame, odličen pa je tudi premazan s kakšnih namazom.

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Nina Jesih

Na kratko, sem kuratorka in koordinatorka projektov v produkcijski hiši in zelo zelo rada jem. Hkrati pa imam tudi svoje podjetje, kjer učim ženske, kako se znebiti stresa na naraven način in kako poskrbeti zase brez slabe vesti. Še predobro vem, kako nezdrava ter prazna hrana vplivata na naše telo in psiho, zato zelo rada eksperimentiram z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha, da se lahko lahkotno spoprimem z vsakodnevnimi izzivi.

Dodaj odgovor