Slasten proteinski kruh brez moke
Obožujem kruh! Ampak, ker imam intoleranco na gluten, sem se že zdavnaj sprijaznila, da moji sendviči ne bodo več izgledali kot včasih, kljub vsem brez-glutenskim nadomestkom na trgu. Zato sem poskušala najti zdrav recept za kruh, ki bo poln hranilnih snovi, ob katerem bom lahko brezskrbno večkrat uživala. Slasten proteinski kruh brez moke ni le noro okusen, pač pa je tudi poln beljakovin in zdravih maščob, ki vas bodo nasitile in napolnile z zdravjem.
Slasten proteinski kruh brez moke – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Slasten proteinski kruh brez moke – sestavine
Za okoli 800 g kruha:
- 500 g zrnatega sira
- 3 jajca
- 300 g ovsenih kosmičev
- 1 čajna žlička pecilnega praška
- pol čajne žličke soli
- 50 g lanenih semen
- 50 g sončničnih semen
- 50 g bučnih semen
Slasten proteinski kruh brez moke – priprava
Ventilacijsko pečico segrejte na 180 °C.
V posodo stresite zrnati sir. Dodajte jajca in z žlico ali kuhalnico dobro premešajte.
Zraven stresite ovsene kosmiče, pecilni prašek in sol. Premešajte.
Masi dodajte lanena semena in zmešajte. V posodo dotresite sončnična semena in premešajte. Notri stresite še bučna semena in vse skupaj še enkrat dobro zmešajte.
Če se vam zdi, da je masa preredka, lahko dodate še malo ovsenih kosmičev (masa ne sme biti tekoča, ne pa tudi čisto trda).
Z rokami oblikujte štruco in jo postavite na pekač na peki papir.
Pecite na ventilaciji eno uro in 10 minut (na koncu lahko nekaj minut uporabite samo zgornje grelo – kruh lahko tudi obrnete na glavo in ga na hitro zapečete še od spodaj). Spečen bo, ko bo začel postajati malo temnejši, zato po občutku. Pozor: ta kruh bo od znotraj vedno malo ‘moker’ zaradi njegovih sestavin.
Recept je zelo hiter in enostaven – lahko pa se tudi igrate in dodate nariban sir, ter druge oreščke in semena. Kruh zdrži v hladilniku več dni, pravzaprav je še boljši naslednji dan (če zdrži do takrat). Ker je tako poln vsega dobrega in nasiten, ga imate lahko kot samostojen obrok ali pa ga uživate zraven zelenjave, solate, salame, odličen pa je tudi premazan s kakšnih namazom.