Zeleni kruh brez moke
Print Friendly, PDF & Email

Dandanes poslušamo samo še to, kako neprijazne so žitarice do nas, če si želimo shujšati. Kar pomeni, da se moramo odreči slastni mehki zadevi, ki se ji reče kruh. Nič več sendvičev za malico ali s priljubljenim namazom premazanih toastov. Ali pač? Jaz se ne grem tega, zato sem si priredila različico, ki ji pravim zeleni kruh brez moke. In ne samo, da je poln vitaminov, v vsakem kosu dobim še priporočeno dozo zelenjave, zdravih maščob in beljakovin. Le kaj bi si človek lahko še želel.

zeleni kruh brez moke_13

Zeleni kruh brez moke – pripomočki:

  • sekljalnik
  • plastična posoda
  • kuhalnica
  • nož
  • ribežen
  • pekač velikosti 35*20 cm (lahko tudi večji, lahko tudi pekač, ki pride skupaj s pečico)
  • peki papir

Zeleni kruh brez moke – sestavine

Za približno 12 kosov:

  • 450 g cvetov brokolija in cvetače
  • 100 g mandljeve moke
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • ščepec vegete (lahko tudi domače suhe mešanice začimb)
  • ščepec kurkume
  • ščepec suhega rožmarina
  • pest naribanega sira (katerikoli poltrdi)
  • jušna žlica spiruline (alga)

Zeleni kruh brez moke – priprava:

Prižgi pečico na 200 °C (navadna peka, brez ventilacije).

V sekljalniku sesekljaj brokoli in cvetačo, tako da bo zelenjava spominjala na riževa zrnca.

zeleni kruh brez moke_1

zeleni kruh brez moke_2

Brokoli in cvetačo pretresi v plastično posodo in dodaj jajca.

zeleni kruh brez moke_3

zeleni kruh brez moke_4

Maso potresi s soljo, vegeto, kurkumo in suhim rožmarinom. Če želiš, da je tvoj ‘kruh’ še bolj zdrav in zelen, dodaj prašek spiruline.

zeleni kruh brez moke_5

Vse skupaj dobro premešaj s kuhalnico.

zeleni kruh brez moke_6

Dodaj še mandljevo moko.

zeleni kruh brez moke_7

Notri stresi še sir in maso še enkrat dobro premešaj. Če se ti zdi, da je masa preredka, lahko dodaš še malo mandljeve moke.

zeleni kruh brez moke_8

Kepo ‘testa’ položi na peki papir in jo z rokami porazdeli po pekaču (brez skrbi lahko uporabiš večji pekač, pač ne bo zapolnjen do konca). Debelina naj bo okrog 1 cm.

zeleni kruh brez moke_9

zeleni kruh brez moke_10

zeleni kruh brez moke_11

Peči vsaj 25 minut. Ko robovi porjavijo, veš, da je ‘testo’ pečeno.

zeleni kruh brez moke_12

Pusti, da se ‘kruh’ ohladi. Nato ga razreži na kvadratke.

zeleni kruh brez moke_15

V zaprti posodi bo v hladilniku zdržal več dni. Edino, kar se bo malo spremenilo, je struktura, saj bo vanj prišla vlaga. Vseeno ‘kruh’ lahko poješ kar tako, ali pa ga malo popečeš na opekaču, preden si nanj namažeš namaz ali ga obložiš s tebi priljubljenimi zadevami. Spečeš lahko tudi večjo količino in ga z lahkoto daš v zamrzovalnik.

zeleni kruh brez moke_16

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Nina Jesih

Sem umetnostna zgodovinarka ter kuratorka iz Ljubljane in zelo rada jem. Še posebej nezdravo hrano, zato jo poskušam usklajevati z zdravimi recepti in naravnimi rešitvami, s katerimi ohranjam fit telo in duha.

Dodaj odgovor