Zeleni kruh brez moke
Dandanes poslušamo samo še to, kako neprijazne so žitarice do nas, če si želimo shujšati. Kar pomeni, da se moramo odreči slastni mehki zadevi, ki se ji reče kruh. Nič več sendvičev za malico ali s priljubljenim namazom premazanih toastov. Ali pač? Jaz se ne grem tega, zato sem si priredila različico, ki ji pravim zeleni kruh brez moke. In ne samo, da je poln vitaminov, v vsakem kosu dobim še priporočeno dozo zelenjave, zdravih maščob in beljakovin. Le kaj bi si človek lahko še želel.
Zeleni kruh brez moke – pripomočki:
- sekljalnik
- plastična posoda
- kuhalnica
- nož
- ribežen
- pekač velikosti 35*20 cm (lahko tudi večji, lahko tudi pekač, ki pride skupaj s pečico)
- peki papir
Zeleni kruh brez moke – sestavine
Za približno 12 kosov:
- 450 g cvetov brokolija in cvetače
- 100 g mandljeve moke
- 4 jajca
- ščepec soli
- ščepec vegete (lahko tudi domače suhe mešanice začimb)
- ščepec kurkume
- ščepec suhega rožmarina
- pest naribanega sira (katerikoli poltrdi)
- jušna žlica spiruline (alga)
Zeleni kruh brez moke – priprava:
Prižgi pečico na 200 °C (navadna peka, brez ventilacije).
V sekljalniku sesekljaj brokoli in cvetačo, tako da bo zelenjava spominjala na riževa zrnca.
Brokoli in cvetačo pretresi v plastično posodo in dodaj jajca.
Maso potresi s soljo, vegeto, kurkumo in suhim rožmarinom. Če želiš, da je tvoj ‘kruh’ še bolj zdrav in zelen, dodaj prašek spiruline.
Vse skupaj dobro premešaj s kuhalnico.
Dodaj še mandljevo moko.
Notri stresi še sir in maso še enkrat dobro premešaj. Če se ti zdi, da je masa preredka, lahko dodaš še malo mandljeve moke.
Kepo ‘testa’ položi na peki papir in jo z rokami porazdeli po pekaču (brez skrbi lahko uporabiš večji pekač, pač ne bo zapolnjen do konca). Debelina naj bo okrog 1 cm.
Peči vsaj 25 minut. Ko robovi porjavijo, veš, da je ‘testo’ pečeno.
Pusti, da se ‘kruh’ ohladi. Nato ga razreži na kvadratke.
V zaprti posodi bo v hladilniku zdržal več dni. Edino, kar se bo malo spremenilo, je struktura, saj bo vanj prišla vlaga. Vseeno ‘kruh’ lahko poješ kar tako, ali pa ga malo popečeš na opekaču, preden si nanj namažeš namaz ali ga obložiš s tebi priljubljenimi zadevami. Spečeš lahko tudi večjo količino in ga z lahkoto daš v zamrzovalnik.