Rogljički s sladkim ali slanim nadevom
Kako narediti rogljičke z veliko nadeva (sladkega ali slanega) in da le ta med peko ne bi “ušel” iz notranjosti? No, prav takšne rogljičke bomo spekli sedaj. Naredili bomo testo, ki bo primerno tako za sladko ali slano polnilo ter rogljičke pravilno zapognili, da nadev ostane v notranjosti.
Pripomočki za rogljičke s sladkim ali slanim nadevom:
- papir za peko
- pečica
- alu folija
Sestavine za rogljičke s sladkim ali slanim nadevom:
Za 18 rogljičkov:
Testo:
- 500 g bele gladke moke
- 1 jajce
- 1 jajčni beljak
- 6 g suhega kvasa (ali 1/3 kocke svežega)
- 100 ml olja
- 210 ml mleka
- 7 g soli
- 10 g sladkorja
Polnilo:
Čisto po vaših željah. Kajti to testo lahko uporabite tako za sladek kot slan nadev. Lahko je to šunka in sir, samo sir, mlad slan sir, zeliščno maslo, itd. Ali košček čokolade, žlica Nutelle, vanilijeva krema, marmelada, itd.
Premaz:
- 1 rumenjak
- 2 žlici mleka
Postopek za rogljičke s sladkim ali slanim nadevom:
Vse sestavine si pripravimo na sobno temperaturo.
V posodo, kjer bomo mešali / gnetli testo namerimo mlačno mleko, dodamo sladkor in kvas. Premešamo.
Sedaj dodamo eno celo jajce ter en beljak, sol in olje. Vse skupaj dobro premešamo ter počasi dodajamo moko. Ne dodamo vse moke hkrati, ampak si jo razdelimo na 3 dele in po vsakem delu premešamo – če bomo gnetli ročno.
Lahko jo dodajamo po žlicah, če mešamo z električnim robotom.
Testo gnetemo par minut oziroma tako dolgo, da se lepo poveže (še vedno ostane malo lepljivo na roke, a gre lepo od posode stran). Dolgo mesenje testa ni potrebno. Nato posodo s testom pokrijemo z alu folijo ali plastično folijo ter še s krpo in pustimo na sobni temperaturi, da vzhaja 45 minut do ene ure.
Vmes, ko testo vzhaja, imamo čas za polnilo. V to testo za preproste, mehke rogljičke lahko polnimo tako sladke kot slane stvari. Za slane lahko vzamemo šunko in poljuben sir, lahko vzamemo mlad slan sir, ali samo premažemo notranjost z zeliščnim maslom.
Če pa želimo sladko varianto, polnimo z raznimi lešnikovimi – čokoladnimi namazi, vanilijevo kremo, marmelado, ali čisto enostavno zavijemo v testo košček čokolade. Jaz jih bom danes polnila: nekaj z Nutello, nekaj s sirom in par premazala samo z zeliščnim maslom.
Ko je testo vzhajalo ga damo na pomokano površino in čisto na kratko še enkrat pregnetemo. Če je zelo lepljivo, dodamo še malo moke. Nato ga razdelimo na 3 enake dele. Vsak del posebej okroglo razvaljamo na približno 2 do 3 mm debeline ter ta krog prerežemo na 6 enakih trikotnikov.
Če želimo večje rogljičke lahko testo narežemo samo na 4 dele. Če želimo majhne rogljičke pa na 8 delov. Meni pridejo najljubše velikosti, če testo prerežem na 6 trikotnikov.
Kako sedaj zavijati, da ne bo med peko polnilo izteklo iz rogljicka?
Najprej zavihamo navznoter oba široka konca trikotnika kjer je polnilo.
Nato jih samo zrolamo do konca in konico rahlo pritisnemo v testo. Polagamo jih na pekač obložen s papirjem za peko in premažemo z mešanico razžvrkljanega rumenjaka ter mleka.
Rogljičke s sladkim ali slanim nadevom pečemo 20 minut v naprej ogreti pečici na 190 °C, klasična peka.
Takoj vroče predevamo na krožnik ali v posodo in pokrijemo s serveto za 10 do 15 minut, da se popolnoma zmehčajo. Nato vam skoraj zagotavljam, da se ne bodo uspeli čisto ohladiti, če imate vaše jedce ali goste kje v bližini.
Dober tek 😊