Pomarančni kruh z mandljevo skorijco
Pomarančni kruh z mandljevo skorijco je okusen zajtrk ali večerja. Ponudimo pa ga lahko tudi kot sladico ob čaju ali kavi. Priprava je enostavna, izgled in okus pa bosta očarala vsakogar. Poskusite!
Pomarančni kruh z mandljevo skorijco – pripomočki:
- pekač za kruh
- peki papir
- velika posoda
- električni mešalnik
- žlica in čajna žlička
- kuhinjska tehtnica
- manjši lonček ali kozica
Pomarančni kruh z mandljevo skorijco – sestavine:
Za pomarančni kruh:
- 130 g masla (segretega na sobno temperaturo)
- 90 g (trsnega) sladkorja
- 2 veliki jajci
- pol čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 1 čajna žlička vanilijevega sladkorja
- noževa konica cimeta
- nastrgana lupinica dveh pomaranč
- 2 žlici pomarančnega soka
- 130 g moke po izbiri (bela, polnozrnata, pirina …)
- pol pecilnega praška
Za mandljevo skorijco:
- 55 g mandljevih lističev
- 35 g medu
- 18 g masla
Pomarančni kruh z mandljevo skorijco – postopek:
Pečico segrejemo na 170 °C. Pekač za kruh obložimo s peki papirjem. V posodi z električnim mešalnikom zmešamo maslo, sladkor, 2 jajci, vanilijev ekstrakt in vanilijev sladkor.
Dodamo cimet, pomarančno lupinico, moko in pecilni prašek. Premešamo. Dodamo 2 žlici (oziroma po občutku) pomarančnega soka. Masa naj ne bo tekoča, vendar tudi ne suha. Maso predenemo v pekač in pečemo 25 do 30 minut na 170°C.
Medtem ko se kruh peče, pripravimo vse potrebno za mandljevo skorijco. Maslo segrejemo, da se stopi, dodamo med in mandlje in mešamo toliko časa, da med in maslo prekrijeta vse mandljeve lističe. Po približno pol ure vzamemo kruh iz pečice, po kruhu nadevamo mandlje in vse skupaj vrnemo nazaj v pečico.
Pečemo še približno 6 do 8 minut, da skorijca dobi zlatorjavo barvo. Zadnjo minuto temperaturo pečice povečamo na 200 °C.
Počakamo, da se kruh malenkost ohladi, ga nato vzamemo iz pekača in narežemo.
Poleg pomarančnega kruha z mandljevo skorijco se odlično prileže sveže iztisnjen pomarančni sok.
Veliko užitkov pri peki!