Polnjen velikonočni kruh
Za veliko noč si privoščite prav poseben praznični kruh, polnjen s salamo, sirom in jajci, ki ga enostavno pripravimo. Gostje in vaši najbližji bodo navdušeni. Polnjen velikonočni kruh je izvrsten kot domiselna predjed, lahko pa ga postrežete tudi kot glavno jed. Zraven seveda ne smeta manjkati hren in mlada čebula.
Polnjen velikonočni kruh – pripomočki
- pekač (30cmx11cm)
- skleda
- kozica
- nož
- ribežnik
- čajna žlička
- skodelica
- valjar
Polnjen velikonočni kruh – sestavine
(za 8 oseb)
- 100 g kuhanega pršuta
- 100 g pečene šunke
- 100 g naribanega sira (gauda)
- 4 kuhana jajca (olupljena)
- 500 g moke
- 1 sveži kvas (42 g)
- 1 čajna žlica sladkorja
- 1 čajna žlica soli
- 300-330 ml tople vode
- olivno olje
Polnjen velikonočni kruh – postopek
V skodelico nalijemo vodo (300 ml). V vodo damo zdrobljeni kvas, sladkor in eno čajno žlico moke. Skodelico pokrijemo in damo na toplo (bližina radiatorja), ter pustimo stati 10 minut, da kvas vzide.
Preostalo moko presejemo in pomešamo s soljo. Postopoma dodamo vzhajani kvas in zamesimo testo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati približno 30 minut.
Nato testo še enkrat premesimo in razvaljamo na pomokani površini.
Po razvaljanem testu razporedimo kuhan pršut, pečeno šunko in sir. Jajca postavimo ob rob. Vse zavijemo v rolado.
Kruh damo v naoljen pekač in ga pustimo vzhajati še 20 minut. Pekač damo v pečico in pečemo na 180-200 stopinj Celzija približno 60 minut.
Polnjen velikonočni kruh serviramo dokler je še topel.