Odlične domače lepinje
Print Friendly, PDF & Email

Odlične domače lepinje so tako zelo slastne, da si jih kaj kmalu spet zaželimo. Uporabimo jih lahko za slastne domače hamburgerje, nepogrešljive so na piknikih, tudi za kebeb so odlične.

Odlične domače lepinje

Odlične domače lepinje – pripomočki:

  • ni posebnih pripomočkov

Odlične domače lepinje – sestavine:

  • 500 g namenske moke za pico (če je nimamo, uporabimo gladko moko)
  • 7 g suhi kvas
  • 1 žlička sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 400 ml mlačne vode
  • 2 x 25 ml olja

In še:

  • cca. 2 žlici ostre moke za posip delovnega pulta in za pomoč pri oblikovanju

Odlične domače lepinje – postopek:

Od 400 ml mlačne vode odvzamemo 100 ml in vanjo zmešamo žličko sladkorja in žličko moke ter suhi kvas. Sestavine premešamo in pustimo, da se kvas prebudi in začne delovati.

Odlične domače lepinje

V posodo za mešanje nasujemo moko. Če imamo možnost uporabimo namensko moko za pico, če je nimamo, uporabimo gladko moko. K moki dodamo kvasec, sol in prilijemo mlačno vodo in 25 ml olja. S pomočjo kuhalnice vse povežemo. Na koncu pregnetemo še z rokami. Če želite lahko na robota. Testo je mehko in vodljivo.

Odlične domače lepinje

Ugneteno testo pokrijemo in pustimo počivati 1 uro.

Odlične domače lepinje

 

Po eni uri počivanja, je testo naraslo in sedaj mu prilijemo 25 ml olja, katerega s prsti narahlo vtremo. Sedaj testa ne gnetemo več, da ohranimo čim več mehurčkov v testu.

Odlične domače lepinje

Delovni pult bogato posipamo z ostro moko in nanj prekucnemo testo. Testo je precej mehko, vendar voljno in s pomočjo ostre moke, ga bomo z lahkoto oblikovali. Naredimo nekaj prepogibov in testo razdelimo na 4 enake dele.

Odlične domače lepinje

Oblikujemo 4 hlebčke in jih na pomokanem pultu pustimo počivati 15 minut.

Odlične domače lepinje

Pekač obložimo s peki papirjem. Sedaj v pekač položimo kupčke testa in s pomočjo prstkov na rahlo potiskamo testo navzven in oblikujemo lepinje. To storimo čimbolj nežno, da ohranimo čimveč zračnih mehurčkov. Tako oblikovane lepinje pustimo v pekaču počivati 10 do 15 minut oz. toliko časa, da se nam med tem časom pečica segreje na 250 stopinj Celzija.

Odlične domače lepinje

Lepinje pečemo v predhodno ogreti pečici na 250 stopinj Celzija, klasične peke in sicer 8 minut in nato še zadnji 2 minuti vklopimo žar program. Pečene lepinje vzamemo iz pečice in jih pokrijemo s krpo.

Preostane nam samo še, da uživamo ob odličnih domačih lepinjah. Dober tek!

Odlične domače lepinje

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor