Odlične domače lepinje
Odlične domače lepinje so tako zelo slastne, da si jih kaj kmalu spet zaželimo. Uporabimo jih lahko za slastne domače hamburgerje, nepogrešljive so na piknikih, tudi za kebeb so odlične.
Odlične domače lepinje – pripomočki:
- ni posebnih pripomočkov
Odlične domače lepinje – sestavine:
- 500 g namenske moke za pico (če je nimamo, uporabimo gladko moko)
- 7 g suhi kvas
- 1 žlička sladkorja
- 1 žlička soli
- 400 ml mlačne vode
- 2 x 25 ml olja
In še:
- cca. 2 žlici ostre moke za posip delovnega pulta in za pomoč pri oblikovanju
Odlične domače lepinje – postopek:
Od 400 ml mlačne vode odvzamemo 100 ml in vanjo zmešamo žličko sladkorja in žličko moke ter suhi kvas. Sestavine premešamo in pustimo, da se kvas prebudi in začne delovati.
V posodo za mešanje nasujemo moko. Če imamo možnost uporabimo namensko moko za pico, če je nimamo, uporabimo gladko moko. K moki dodamo kvasec, sol in prilijemo mlačno vodo in 25 ml olja. S pomočjo kuhalnice vse povežemo. Na koncu pregnetemo še z rokami. Če želite lahko na robota. Testo je mehko in vodljivo.
Ugneteno testo pokrijemo in pustimo počivati 1 uro.
Po eni uri počivanja, je testo naraslo in sedaj mu prilijemo 25 ml olja, katerega s prsti narahlo vtremo. Sedaj testa ne gnetemo več, da ohranimo čim več mehurčkov v testu.
Delovni pult bogato posipamo z ostro moko in nanj prekucnemo testo. Testo je precej mehko, vendar voljno in s pomočjo ostre moke, ga bomo z lahkoto oblikovali. Naredimo nekaj prepogibov in testo razdelimo na 4 enake dele.
Oblikujemo 4 hlebčke in jih na pomokanem pultu pustimo počivati 15 minut.
Pekač obložimo s peki papirjem. Sedaj v pekač položimo kupčke testa in s pomočjo prstkov na rahlo potiskamo testo navzven in oblikujemo lepinje. To storimo čimbolj nežno, da ohranimo čimveč zračnih mehurčkov. Tako oblikovane lepinje pustimo v pekaču počivati 10 do 15 minut oz. toliko časa, da se nam med tem časom pečica segreje na 250 stopinj Celzija.
Lepinje pečemo v predhodno ogreti pečici na 250 stopinj Celzija, klasične peke in sicer 8 minut in nato še zadnji 2 minuti vklopimo žar program. Pečene lepinje vzamemo iz pečice in jih pokrijemo s krpo.
Preostane nam samo še, da uživamo ob odličnih domačih lepinjah. Dober tek!