Kruhki za burgerje – bombetke
Print Friendly, PDF & Email

Kadar ugriznem v burger sta meni pri bombetkah (kruhu) pomembni dve stvari. Da je bombetka kompaktna ter da ni presladka. Enostavno mi meso in sladek kruh ne gresta skupaj.
Tako je tukaj recept za kompaktno, a še vedno mehko bombetko in le z majhno količino sladkorja.

Pripomočki za kruhke za burgerje – bombetke:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za kruhke za burgerje – bombetke :

Za 6 bombetk:

  • 400 g bele moke (tip 400 ali 500)
  • 150 ml mleka
  • 150 ml vode
  • 60 ml olja
  • 6 g suhega kvasa ali 15 g svežega kvasa
  • 12 g sladkorja
  • 1,5 žličke soli

Premaz:

  • 1 jajce
  • 1 ščepec soli
  • 1 žlička sezama ali chia semen

Postopek za kruhke za burgerje – bombetke :

Sestavine za kruhke za burgerje (bombetke) si pripravimo na sobno temperaturo. Moko presejemo v posodo v kateri bomo ročno ali z mešalcem gnetli testo. V moko naredimo jamico, vanjo damo sladkor ter kvas. Jaz sem uporabila suhi kvas. Enak postopek pa je, če delamo s svežim kvasom. V jamico sedaj nalijemo še mlačno vodo z mlekom in pustimo približno 10 minut, da se kvas aktivira.

Po 10 minutah dodamo olje, moko in sol ter gnetemo testo nekje okoli 10 minut.

Testo mora priti kompaktno, kot je spodaj na sliki. Ne pa pretrdo, saj bodo v tem primeru tudi bombetke kasneje trše.

Zgneteno testo pokrijemo s krpo ali alu folijo in ga pustimo vzhajati najmanj 1 uro. Narasti mora približno za svojo prvo količino.

Sedaj ga vzamemo iz posode, kjer smo ga gnetli. S pomočjo moke ga oblikujemo v hlebček, ki ga narežemo na 6 delov.

Vsak del na rahlo pomokanem delovnem pultu s polkrožnimi gibi povaljamo tako, da dobimo kroglico. Le te odlagamo na pekač, obložen s papirjem za peko.

Sedaj naredimo premaz iz razžvrkljanega jajca in soli. Pripravimo si semena za posip. Vsako bombetko celo premažemo in nanjo posujemo semena po naši želji.

V naprej ogreti klasični pečici bombetke pečemo med 25 in 30 minut na 180 °C. Takoj, ko jih vzamemo iz pečice jih pokrijemo s krpo, da ostanejo tudi po vrhu mehke.

Takšna bombetka bo kompaktna, ko jo bomo prerezali in bomo nanjo zlahka namazali kakšen namaz pri delanju burgerjev – ali tudi, če jih bomo imeli za zajtrk, kanapeje, itd

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.9]

Dodaj odgovor