Kamutov kruh s suhimi slivami in čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Kamutov kruh s suhimi slivami in čokolado odlikuje čudovita aroma in poln, nekoliko sladkast okus. Polovico testa pripravite brez dodatka in imeli boste dve muhi na en mah.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-12

Kamutov kruh s suhimi slivami in čokolado – pripomočki:

 • posoda za mešanje testa
 • manjši lonček za kvasni nastavek
 • deska za rezanje
 • oster nož za rezanje čokolade in suhih sliv
 • blender
 • dva pekača premera približno 19 x 27 cm
 • dva kosa papirja za peko

Kamutov kruh s suhimi slivami in čokolado – sestavine:kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-2

 • 400 g kamutove moke
 • 300 g pirine moke
 • 300 g polnovredne pšenične moke
 • kocka svežega kvasa (zavojček 42 g)
 • 1 čajna žlička sladkorja
 • 1 dl mlačne vode za pripravo kvasa
 • 6 – 7 dl mlačne vode (po potrebi še dodati)
 • 2 čajni žlički soli

Sestavine za obogatitev kruha:

 • kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-750 g temne čokolade z najmanj 75 % kakavovih delcev
 • 8 do 10 suhih sliv
 • 2 jušni žlici kakava
 • še malo vode po občutku

Pecite 45 minut v ogreti ventilacijski pečici na 170° C.

Kamutov kruh s suhimi slivami in čokolado

V manjši lonček nadrobite kocko 42 g svežega kvasa, dodajte čajno žličko moke in čajno žličko sladkorja in med mešanjem dobro razdrobite kvas. Dolijte 1 dl mlačne vode in postavite na toplo da vzhaja.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-1

Za pripravo moke lahko odtehtamo ustrezne količine zrnja in jo meljete sami na domačem električnem mlinu s korundnimi kamni saj bo okus tako še bolj poln. Vse že mlete sestavine pa dobite tudi v vseh bolje založenih trgovinah.

V večji posodi za mešanje testa pomešajte 400 g kamutove moke, 300 g pirine moke, 300 g polnovredne pšenične moke ter 2 čajni žlički soli. Dodajte vzhajan kvasni nastavek.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-3

Počasi dolivajte tudi 6 do 7 dl mlačne vode in dobro pregnetite. Če so sestavine dobro pregnetene se bo lepek v moki lepo povezal in kruh bo tako lepše vzhajal.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-4

Količina vode je nekoliko odvisna od same kvalitete moke. Kamutova moka zahteva nekoliko več vode kot ostala žita. Če je testo pretrdo jo seveda še nekoliko dolijte in pregnetite v gladko zmes.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-5

Testo pokrijte in pustite na toplem da vzhaja.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-6

V blender dajte 50 g na koščke nalomljene čokolade (predhodno jo še nekoliko narežite z ostrim nožem),  8 do 10 na grobo narezanih suhih sliv in žlico kakava v prahu.  Kakav v prahu bo v blenderju preprečil nastanek grudic, da boste laže pripravili dodatek za kruh. Ko je količina zrasla za enkrat testo ponovno nekoliko pregnetite. Polovico odrežite in položite v pekač premera cca 19 x 27 cm obložen s papirjem za peko. V drugo polovico dodajte pripravljeno zmes čokolade in suhih sliv, prilijte še malo vode in pregnetite, da se sestavine povežejo s testeno maso.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-8

Drugo testo prav tako položite v obložen pekač in pustite da pokrito vsaja dokler se količina ne podvoji.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-9

Pekače z podvojenim in lepo vzhajanim testom položite v ogreto ventilacijsko pečico na 170 ° C in pecite približno 45 minut.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-10

Pameten nasvet
Priprava kruha ko v polovico testa dodate še sestavine za obogatitev okusa je lahko velik prihranek časa. Kamutov kruh brez dodatka lahko ponudite k narezkom in slanim jedem. Kamutov kruh s suhimi slivami in čokolado pa z slastnimi sladkimi namazi za zajtrk ali popoldansko malico.

kamutov-kruh-s-suhimi-slivami-in-cokolado-13

O sestavinah in prehranski vrednosti
Kamut vsebuje veliko mineralov, posebej magnezija in cinka ki pomagata, da telo bolje deluje na celični ravni, vitamine skupine B (B1, B2, niacin, folno in pamtotensko kislino, B6), vitamin E ter nenasičene maščobne kisline. Za razliko od pšenice vsebuje veliko več beljakovin kar mu daje večjo hranilno vrednost. Vrednost prehranskih vlaknin je v kamutu nižja kot v drugih žitih zato mu v kombinaciji s pirino in polnovredno pšenično moko vlaknine dodamo in na ta način znižamo glikemični indeks. Kamut je lahko prebavljiv, izboljšuje prebavo ter znižuje raven holesterola, vsebnost anti oksidativnega selena zmanjšuje tveganje za razvoj rakavih obolenj. Naj vas ne zmede nekoliko sladkast okus kamuta saj ima kljub temu glikemični indeks 40 a visoko energijsko in hranilno vrednost. Zaradi kombinacije makro hranil nasiti bolje in dlje kot ostala žita, zato pri diabetikih pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Suhe slive (GI 40) pomagajo pri zaprtju in zaradi velike vsebnosti pektina skrbijo za dobro prebavo. Temna čokolada (GI 40) je zaradi velike vsebnosti kakava polna mineralov kot so kalij, magnezij in železo, vsebuje veliko anti oksidativnih snovi, ki preprečujejo mutacije celic in skrbijo za boljše razpoloženje.
Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor