Hitro narejen kruh brez kvasa – s sodo bikarbono
Print Friendly, PDF & Email

Pride kdaj tako, da potrebujemo “kruh na hitro” ali da nimamo kvasa pri roki? Za vse to je rešitev: hitro narejen kruh brez kvasa – s sodo bikarbono. Sodo imamo pa skoraj vedno v vsakem gospodinjstvu na zalogo. Takšen kruh je izredno dobrega okusa, njegova edina slabost je le, da se malenkost bolj drobi kot vzhajan kruh s kvasom.

Pripomočki za hitro narejen kruh brez kvasa – s sodo bikarbono:

  • pečica
  • papir za peko

Sestavine za hitro narejen kruh brez kvasa – s sodo bikarbono:

Za 900 g hlebček:

  • 500 g moke (po želji: bele gladke, polnozrnate, pirine, koruzne)
  • 2 žlici semen (lanena, bučna, sončična, chia)
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 0,5 dl olivnega ali sončničnega olja
  • 1 žlička soli
  • 200 ml mleka
  • 200 ml jogurta ali kisle smetane

Postopek za hitro narejen kruh brez kvasa – s sodo bikarbono:

Najprej si pripravimo in damo v posodo skupaj suhe sestavine. Moko, katero izberemo čisto po trenutnem navdihu (jaz sem tokrat vzela polovico pirine gladke moke in polovico pšenične polnozrnate), semena (tokrat bučna, sončična in chia), sodo bikarbono ter sol.

Sedaj si pripravimo vse mokre sestavine: mleko, jogurt ali kislo smetano ter olje. Uporabimo kvalitetno olivno ali sončično olje.

Suhe sestavine dobro premešamo med seboj, nato počasi med mešanjem dodajamo olje, mleko ter jogurt ali kislo smetano. Mešamo minuto do dve minuti, dokler ne dobimo enotne, lepljive mase. Masa ne sme biti tekoča, ampak mora obdržati obliko.

Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj s kuhalnico nadevamo maso. Po vrhu posujemo še malo semen ter hlebček kruha čisto rahlo pomokamo po zgornji površini.

Pečemo ga v naprej ogreti klasični pečici na 180 °C, 50 do 55 minut. Čas pečenja je odvisen od tega kakšen pekač imamo – torej kako visok hlebček kruha bo nastal.

Kruh ohladimo oz lahko postrežemo še malo mlačnega. Pri nas takšnega obožujemo!

Dober tek 😊

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor