Česnovi kruhki
Topli česnovi kruhki se kar topijo v ustih in postrežemo jih lahko ob narezku, glavni jedi ali pa jih pojemo kar tako brez priloge. Maslo, česen in peteršilj se povežejo v harmonijo okusov in cela hiša zadiši po domačem.
Česnovi kruhki – pripomočki:
- okrogel pekač premera 32 cm
Česnovi kruhki – sestavine
Za testo:
- 400 g gladke moke
- polovica kvasa
- 100 g masla
- ščep soli
- 250 ml mlačne vode
Za nadev:
- 110 g masla
- 8 strokov česna
- pest peteršilja
- rumenjak za premaz
Česnovi kruhki – postopek:
Najprej zamesimo testo, tako, da v posodo damo moko, sol ter maslo, katero mora biti na sobni temperaturi. Segrejemo vodo in v njej raztopimo kvas. Tekočino postopoma vlijemo v suhe sestavine in mesimo dokler ne dobimo kompaktno testo. Če je premokro dodamo moko, če je presuho dodamo tekočino. Testo naj počiva okrog 1 uro, dokler ne naraste.
Medtem, ko testo vzhaja, pripravimo nadev. Maslu, ki mora biti sobne temperature dodamo česen, katerega stremo v stiskalniku, ter na drobno nasekljan peteršilj.
Pečico prižgemo na 170°C (ventilacija). Pekač obložimo s peki papirjem. Pomokamo delovno površino, testo samo zvrnemo iz posode na pult ter ga razvaljamo na debelino 1 cm. Celotno površino premažemo z nadevom.
Testo zvijemo v rolo in režemo na debelino približno 3 cm ter česnove kruhke polagamo v pekač.
Kruhke premažemo z razžvrkljanim rumenjakom ter postavimo v pečico peči. Pečemo jih 25 – 35 minut, 170 °C (ventilacija) oziroma dokler ne pozlatijo.
Česnove kruhke postrežemo še tople in uživamo v mamljivem okusu česna, masla in peteršilja. Mmmm … dober tek!