Špargljeva pita z rižem
Print Friendly, PDF & Email

Šparglji spadajo med pomladno specialiteto in so pravi gurmanski užitek za vse, ki obožujejo šparglje. Zaradi svojih zdravilnih učinkov, spadajo med super živila. Spomladi si lahko s šparglji omislimo očiščevalno kuro in si jih pripravimo na mnogo različnih načinov. Špargljeva pita z rižem vas bo zagotovo očarala.

Špargljeva pita z rižem – pripomočki:

  • tehtnica
  • skodela
  • lonec
  • ribeželn
  • cedilka
  • žlica
  • pekač mere 25 x 10 cm

Špargljeva pita z rižem – sestavine:

Za 4 osebe oz. 8 kosov

  • malo manj kot polovico zavitka listnatega testa
  • 80 g riža (tehtan surov)
  • 80 g kisle smetane
  • 1 večje jajce
  • 60 g ribanega cheddar sira
  • ščep soli
  • ščep domače suhe mešanice začimb (vegeta)
  • ščep popra
  • ščep muškatnega oreščka
  • 15 steblc špargljev

Špargljeva pita z rižem – postopek:

Riž v oslajeni vodo skuhamo skoraj do konca in ga precedimo. Špargljem odrežemo vrhove na dolžino približno 9 cm in jih tako prilagodimo pekaču za pito. Vrhove špargljev 2 minuti blanširamo  v slanem kropu, nato jih odložimo na krožnik.

Pekač obložimo z listnatim testo. Testo naj sega do vrha pekača.

Sedaj zmešamo nadev za pito. V skodelico z rižem primešamo jajce, kislo smetano, začimbe, sol, poper in na koncu še riban sir.

Nadev razporedimo po testu in nato po vrhu testa enakomerno razporedimo šparglje.

Pito pečemo 30 minut v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke oz. tako dolgo, da se po vrhu sir na določenih mestih zlato obarva.

Špargljevo pito postrežemo še toplo, tekne pa tudi mrzla.

Za bolj drzne priporočam še tržaški preliv (česen, peteršilj in olivno olje), ki ga prelijemo čez pečeno pito.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor