Špageti aglio e olio ala Balubah
Špageti aglio e olio, ali špageti s česnom in oljem, so edinstvena Italijanska jed. Priprava je super hitra. ter preprosta in okusi so neverjetni. Kdor tega še ni poizkusil, zamuja pravo doživetje kulinaričnega sveta. 😀
Špageti aglio e olio – pripomočki:
- kozica
- ponev
- kuhalnica
- deska za rezanje
- oster nož
- cedilo za testenine
- žlica
Špageti aglio e olio – sestavine:
Za 2 osebi
- 250 g špagetov
- voda
- 6 strokov česna
- sol
- poper
- majhen šopek peteršilja
- parmezan po okusu
- 5-6 žlic deviškega olivnega olja
Špageti aglio e olio – postopek:
Kozico napolnimo z vodo in jo postavimo na štedilnik. solimo jo po okusu. Ko voda prične vreti, vanjo denemo špagete, lahko jih enkrat prelomimo, ter premešamo s kuhalnico.
Na lističe narežemo česen, ter na drobno nasekljamo peteršilj.
Na štedilnik pristavimo še ponev, v katero zlijemo olivno olje. Počakamo, da se segreje in v olje dodamo česen. Česen naj se rahlo prepraži, lahko postane rahlo zlato rumen, ampak ne sme postati rjav! Če se nam to zgodi, bodo naši špageti bolj grenkega okusa.
Ko je česen dovolj prepražen, mu dolijemo 5-6 žlic vode, v kateri se kuhajo špageti. Toliko, da ustavimo praženje in se česen še malo pokuha. Ogenj na štedilniku znižamo.
Nato v ponev dodamo še nasekljan peteršilj in premešamo.
Ko so se špageti skuhali, jih ocedimo in kipnemo v ponev, ki je še vedno na štedilniku, na zelo nizkem ognju.
Premešamo, popramo po okusu in čez naribamo parmezan. Odstavimo s štedilnika.
Parmezana dajte toliko, kolikor želite. Nekaterim je ljubše, če ga je malenkost več, drugim manj. 🙂
Špagete premešamo, da se vse sestavine pomešajo. Če želite lahko špagetom dodate še na drobno narezan čili. Seveda, po okusu.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah