Slasten pečeni puran
Print Friendly, PDF & Email

S pravilno pripravo in peko purana zagotovimo, da je pečeno puranje meso sočno in mehko, da se kar topi v ustih.  Slastni pečeni puran bo zadostoval, da se bo do sitega najedlo osem do deset ljudi.

puran12 - 1Kaj potrebujemo za slastnega pečenega purana:

  • veliko desko za rezanje
  • posodo za mešanje
  • stiskača za česen
  • omačnico
  • cedilo
  • pekač
  • pečico

Sestavine za slastnega pečenega purana:

  • 4-5 kilogramski puran
  • 2 čajni žlički soli
  • 1/4 čajne žličke popra
  • 2 čebuli
  • 1 razpolovljena bio limona
  • 1 glavica česna
  • 6 lovorovih listov
  • 4 žlice olivnega olja
  • olivno olje za poškropitev
  • 8 rezin pancete
  • 375 g masla
  • sok in lupinica bio limone
  • šopek peteršilja

Za omako:

  • 10 dag nasekljanih orehov
  • 1/2 dl jabolčnega soka

Postopek priprave slastnega pečenega purana:

Prižgite pečico na 220 stopinj Celzija. Maslo, segreto na sobno temperaturo, dajte v posodo. Dodajte sol, poper, 4 žlice olivnega olja, 3 strte stroke česna, nasekljan peteršilj, sok in lupinico bio limone. Z rokami vse skupaj dobro pregnetite.

puran4 - 1

Z rokami sezite puranu pod kožo in na debelo nanesite dve tretjini zeliščnega masla med kožo in meso po prsih in stegnih. Previdno, da ne pretrgate kože.

puran5 - 1

Notranjost purana posolite, popoprajte in ga napolnite s čebulo, razpolovljeno limono, preostalimi stroki česna in dvema lovorovima listoma. Ostale štiri lovorove liste razporedite po zeliščnem maslu na prsih pod kožo. Purana postavite v pekač. Preostalo tretjino zeliščnega masla namažite po koži purana in ga poškropite z olivnim oljem.

puran6 - 1

Postavite ga v vročo pečico za 15 minut. Potem purana vzemite iz pečice in po prsih naložite panceto. Temperaturo znižajte na 180 stopinj Celzija in pecite še približno dve uri in pol ( za vsak kilogram teže pol ure).

puran7 - 1

Ko je puran pečen, ga vzemite iz pečice, prestavite iz pekača na ogret servirni krožnik, odstranite zapečeno panceto, odstranite čebulo, limono, lovorjeve liste in ga pokrijte z aluminijasto folijo. Puran naj počiva najmanj 3/4 ure, da se sokovi enakomerno razporedijo. Omako, ki je iztekla iz purana precedite in ji dodajte jabolčni sok. V omačnico naložite sesekljane orehe.

puran10 - 1

Preden purana servirate, segrejte omako do vretja in z njo prelijte orehe v omačnici. Puran se bo v času počivanja že malo ohladil, ko bomo svoj kos na krožniku prelili z vročo omako, bo dobil ravno pravo temperaturo.

puran9 - 1Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.1]

Dodaj odgovor