Slasten pečeni puran
S pravilno pripravo in peko purana zagotovimo, da je pečeno puranje meso sočno in mehko, da se kar topi v ustih. Slastni pečeni puran bo zadostoval, da se bo do sitega najedlo osem do deset ljudi.
Kaj potrebujemo za slastnega pečenega purana:
- veliko desko za rezanje
- posodo za mešanje
- stiskača za česen
- omačnico
- cedilo
- pekač
- pečico
Sestavine za slastnega pečenega purana:
- 4-5 kilogramski puran
- 2 čajni žlički soli
- 1/4 čajne žličke popra
- 2 čebuli
- 1 razpolovljena bio limona
- 1 glavica česna
- 6 lovorovih listov
- 4 žlice olivnega olja
- olivno olje za poškropitev
- 8 rezin pancete
- 375 g masla
- sok in lupinica bio limone
- šopek peteršilja
Za omako:
- 10 dag nasekljanih orehov
- 1/2 dl jabolčnega soka
Postopek priprave slastnega pečenega purana:
Prižgite pečico na 220 stopinj Celzija. Maslo, segreto na sobno temperaturo, dajte v posodo. Dodajte sol, poper, 4 žlice olivnega olja, 3 strte stroke česna, nasekljan peteršilj, sok in lupinico bio limone. Z rokami vse skupaj dobro pregnetite.
Z rokami sezite puranu pod kožo in na debelo nanesite dve tretjini zeliščnega masla med kožo in meso po prsih in stegnih. Previdno, da ne pretrgate kože.
Notranjost purana posolite, popoprajte in ga napolnite s čebulo, razpolovljeno limono, preostalimi stroki česna in dvema lovorovima listoma. Ostale štiri lovorove liste razporedite po zeliščnem maslu na prsih pod kožo. Purana postavite v pekač. Preostalo tretjino zeliščnega masla namažite po koži purana in ga poškropite z olivnim oljem.
Postavite ga v vročo pečico za 15 minut. Potem purana vzemite iz pečice in po prsih naložite panceto. Temperaturo znižajte na 180 stopinj Celzija in pecite še približno dve uri in pol ( za vsak kilogram teže pol ure).
Ko je puran pečen, ga vzemite iz pečice, prestavite iz pekača na ogret servirni krožnik, odstranite zapečeno panceto, odstranite čebulo, limono, lovorjeve liste in ga pokrijte z aluminijasto folijo. Puran naj počiva najmanj 3/4 ure, da se sokovi enakomerno razporedijo. Omako, ki je iztekla iz purana precedite in ji dodajte jabolčni sok. V omačnico naložite sesekljane orehe.
Preden purana servirate, segrejte omako do vretja in z njo prelijte orehe v omačnici. Puran se bo v času počivanja že malo ohladil, ko bomo svoj kos na krožniku prelili z vročo omako, bo dobil ravno pravo temperaturo.