Rižota s šparglji in bučkami
Print Friendly, PDF & Email

Obožujem šparglje. Na 1001 način. Tudi v kombinaciji z rižem so naravnost odlični. Rižota s šparglji in bučkami je enostavno in okusno, hitro pripravljeno kosilo.

rizota-s-sparglji-in-buckami-11

Rižota s šparglji in bučkami – pripomočki:

  • rizota-s-sparglji-in-buckami-1vok ali kozica
  • pokrovka
  • štedilnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • kuhalnica
  • merilnik tekočin
  • kuhinjska tehtnica

Rižota s šparglji in bučkami – sestavine:

(za 4 osebe)

  • približno 240 g riža
  • 300 – 350 g špargljev
  • rizota-s-sparglji-in-buckami-650 g  bučk
  • 1 paradižnik
  • 2 – 3 trikotniki topljenega sira
  • 1 čebula ali por
  • 3 manjši stroki česna (ali 1 večji)
  • zeliščno maslo (količina primerna za praženje čebule oz. pora)
  • približno 0,5 l vode (odvisno od vrste riža)
  • vegeta (ali zelenjavna jušna osnova)
  • poper
  • muškatni orešček
  • nekaj vejic peteršilja

Rižota s šparglji in bučkami – postopek:

Najprej na drobno sesekljamo česen in peteršilj. Nato nasekljamo še čebulo oziroma por. Šparglje in bučke pa narežemo na poljubno velike koščke. Paradižnik olupimo in narežemo na majhne kocke.

rizota-s-sparglji-in-buckami-4

Nato v voku stopimo zeliščno maslo in mu dodamo česen in peteršilj. Hitro popražimo (dovolj je, da zadiši) in dodamo še nasekljano čebulo oziroma por. Pomešamo in pustimo, da se vse skupaj malo popraži.

rizota-s-sparglji-in-buckami-3Nato dodamo narezane šparglje, ki jih na hitro (približno 3 minute) na hitro popečemo. Vmes previdno premešamo.

rizota-s-sparglji-in-buckami-5

Nato dodamo še narezane bučke in olupljen, ter na koščke narezan paradižnik, premešamo in vse skupaj na zmernem ognju kuhamo nekje 2-3 minute.

rizota-s-sparglji-in-buckami-7 Dodamo riž in na hitro premešamo.

rizota-s-sparglji-in-buckami-8Dodamo vodo in začimbe (muškatni orešček, poper, vegeta). Pustimo, da zavre, nato pa v pokriti posodi kuhamo približno 20 minut. Čas kuhanja bo odvisen od riža, ki ga uporabljate.

rizota-s-sparglji-in-buckami-9Med kuhanjem na vsake toliko preverimo, če je količina vode zadostna in jo (vodo) po potrebi dolivamo.

Pet minut, preden je rižota s šparglji in bučkami kuhana, nanjo položimo 2-3 trikotnike topljenega sira in vse skupaj pokrijemo nazaj.

rizota-s-sparglji-in-buckami-10

Čez pet minut odkrijemo rižoto in vse skupaj dobro premešamo in pazimo, da bo topljen sir ves lepo vmešan v rižoto.

Uporaba topljenega sira ni nujna, bo pa tako rižota s šparglji in bučkami še bolj slastna.

Ideja
Rižota s šparglji in bučkami bo odlična tudi, če boste namesto riža uporabili mešanico treh žit; riž, pira in ječmen.

rizota-s-sparglji-in-buckami-13

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor