Pijana hrenovka
Print Friendly, PDF & Email

Pijana hrenovka je prava specialiteta, čeprav je priprava povsem preprosta. Spada med tople prigrizke, ki jih postrežemo kot predjed k večerji ali samostojni prigrizek, ki ga jemo ob kozarčku vina.

Pijana hrenovka – pripomočki:

  • kozica za kuhanje
  • metlica
  • 2 dl kozarec
  • globok krožnik
  • zobotrebci

Pijana hrenovka – sestavine

Sestavine so za 4 osebe.

  • 4-6 hrenovk
  • 2 dl rdečega vina
  • 2 dl kristalnega sladkorja

Pijana hrenovka – postopek:

Hrenovke narežemo na manjše kose; iz ene hrenovke dobimo 4-5 kosov.

V kozico nalijemo 2 dl rdečega vina. Uporabimo lahko čisto navadno oz. domače rdeče vino, ki ga sicer uporabljamo za pripravo kuhanega vina ali vinskega zosa. Dodamo 2 dl kristalnega sladkorja. Za merico uporabimo kozarec, s katerim smo odmerili količino vina. Vino s sladkorjem segrevamo in občasno mešamo z metlico. Sladkor se mora stopiti.

V vsak kos hrenovke na vsaki strani zarežemo križec – podobno kot bi pripravljali hrenovke v obliki hobotnic za žar, le da zarežemo manj globoko.

Ko se sladkor v vinu stopi in se začne nekoliko gostiti, dodamo na kose narezane hrenovke.

Kuhamo jih približno 3 minute in vmes večkrat premešamo. Gosto sladko vino jih bo nežno karameliziralo, križci, ki smo jih zarezali v hrenovke, pa bodo malenkost “zacveteli”.

Pijane hrenovke serviramo v globokem krožniku, skupaj s sladko vinsko omako. Strah, da bomo zaradi pijane hrenovke pijani tudi mi, je odveč, saj alkohol med segrevanjem bolj ali manj izhlapi.

Postrežemo jih lahko skupaj s praznično smrečico iz palačink kot predjed. Pijana hrenovka se je z zobotrebcem.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 14 Povprečno: 4.1]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor