Vinski zos
Print Friendly, PDF & Email

Vinski zos je sladka omaka, ki jo pripravimo iz rdečega ali belega vina. Je prava popestritev slavnostnega kosila in se odlično poda h krompirju in govedini.

Vinski-zos-9

Vinski zos – pripomočki

  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica
  • metlica za stepanje
  • servirna posoda za omakeVinski-zos-1

Vinski zos – sestavine

  • 3 dl vina (rdeče ali belo)
  • 2 dl juhe ali vode
  • 1 žlica bele moke
  • 1 žlica masla (lahko tudi olje)
  • 3 žlice sladkorja
  • pol čajne žličke cimeta
  • ščepec mletih klinčkov ali 4 celi klinčki

Vinski zos – postopek

V kozici stopimo maslo. Dodamo 1 žlico sladkorja, in ga na zmerni temperaturi malce prepražimo. Ko se sladkor stopi, dodamo žlico moke.

Vinski-zos-2

Vinski-zos-4

Neprestano mešamo in pazimo, da se ne prime na dno.

Vinski-zos-3

Ko se moka zlato rjavo obarva, dodamo 2 dl vina in dobro premešamo. Zmes se hitro zgosti, zato postopoma dodajamo še preostanek vina in juhe ali vode.

Vinski-zos-5

Vinski-zos-6

Dodamo še preostali sladkor ter cimet in klinčke.

Vinski-zos-7

Dobro premešamo. Da se izognemo grudicam, uporabimo metlico za stepanje.

Vinski-zos-8

Če je vinski zos pregost, dodamo še malo vina ali juhe. Če pa je preredek, ga zgostimo z žlico drobtin.

Dober tek!

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor