Vinski zos
Vinski zos je sladka omaka, ki jo pripravimo iz rdečega ali belega vina. Je prava popestritev slavnostnega kosila in se odlično poda h krompirju in govedini.
Vinski zos – pripomočki
Vinski zos – sestavine
- 3 dl vina (rdeče ali belo)
- 2 dl juhe ali vode
- 1 žlica bele moke
- 1 žlica masla (lahko tudi olje)
- 3 žlice sladkorja
- pol čajne žličke cimeta
- ščepec mletih klinčkov ali 4 celi klinčki
Vinski zos – postopek
V kozici stopimo maslo. Dodamo 1 žlico sladkorja, in ga na zmerni temperaturi malce prepražimo. Ko se sladkor stopi, dodamo žlico moke.
Neprestano mešamo in pazimo, da se ne prime na dno.
Ko se moka zlato rjavo obarva, dodamo 2 dl vina in dobro premešamo. Zmes se hitro zgosti, zato postopoma dodajamo še preostanek vina in juhe ali vode.
Dodamo še preostali sladkor ter cimet in klinčke.
Dobro premešamo. Da se izognemo grudicam, uporabimo metlico za stepanje.
Če je vinski zos pregost, dodamo še malo vina ali juhe. Če pa je preredek, ga zgostimo z žlico drobtin.
Dober tek!