Vinski zos
Print Friendly, PDF & Email

Vinski zos je sladka omaka, ki jo pripravimo iz rdečega ali belega vina. Je prava popestritev slavnostnega kosila in se odlično poda h krompirju in govedini.

Vinski-zos-9

Vinski zos – pripomočki

  • kozica za kuhanje
  • kuhalnica
  • metlica za stepanje
  • servirna posoda za omakeVinski-zos-1

Vinski zos – sestavine

  • 3 dl vina (rdeče ali belo)
  • 2 dl juhe ali vode
  • 1 žlica bele moke
  • 1 žlica masla (lahko tudi olje)
  • 3 žlice sladkorja
  • pol čajne žličke cimeta
  • ščepec mletih klinčkov ali 4 celi klinčki

Vinski zos – postopek

V kozici stopimo maslo. Dodamo 1 žlico sladkorja, in ga na zmerni temperaturi malce prepražimo. Ko se sladkor stopi, dodamo žlico moke.

Vinski-zos-2

Vinski-zos-4

Neprestano mešamo in pazimo, da se ne prime na dno.

Vinski-zos-3

Ko se moka zlato rjavo obarva, dodamo 2 dl vina in dobro premešamo. Zmes se hitro zgosti, zato postopoma dodajamo še preostanek vina in juhe ali vode.

Vinski-zos-5

Vinski-zos-6

Dodamo še preostali sladkor ter cimet in klinčke.

Vinski-zos-7

Dobro premešamo. Da se izognemo grudicam, uporabimo metlico za stepanje.

Vinski-zos-8

Če je vinski zos pregost, dodamo še malo vina ali juhe. Če pa je preredek, ga zgostimo z žlico drobtin.

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 58 Povprečno: 4]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor