Mlečni močnik
Mlečni močnik ali mlečni osukanec je jed, ki so jo rade pripravljale že naše babice. Jed je preprosta, nasitna in poceni. Radi pa jo imajo tudi najmlajši, saj je večkrat na jedilniku tudi v vrtcih. Poskusite jo tudi vi pripraviti za večerjo.
Mlečni močnik – pripomočki:
- manjša plastična posoda
- večja posoda za kuhanje močnika
- kuhalnica
Mlečni močnik – sestavine (za 4 osebe):
- 1 liter mleka
- 15 dag ostre moke
- 1 jajce
- 1 žlica sladkorja, ščepec soli
- po želji cimet in kakav za posip
Mlečni močnik – priprava:
V posodo damo mleko in dodamo ščepec soli. Na nizkem ognju pustimo, da zavre.
Medtem v manjšo posodo damo moko, na sredino pa naredimo jamico, kamor ubijemo jajce.
Moko in jajce najprej zmešamo z vilico, ko pa je masa suha, naredimo z rokami manjše svaljke.
Ko mleko zavre, damo notri osukance. Meni je najlažje tako, da naredim te svaljke najprej malo večje, potem pa jih v mleko še malo natrgam na manjše.
Močnik kuhamo na srednjem ognju najmanj 10 minut, če imamo čisto tanke osukance. Če so malo debelejši, jih kuhamo dlje časa, toliko, da niso mehki in da jed postane gosta. Po želji jih sladkamo in dodamo nekaj ščepcev cimeta, da jed še obogatimo.
Na koncu lahko močnik posujemo z malo kakava, še posebej, če ga bodo jedli otroci. Odličen pa je seveda tudi brez vsega.
Pa dober tek!