Mlečni močnik
Print Friendly, PDF & Email

Mlečni močnik ali mlečni osukanec je jed, ki so jo rade pripravljale že naše babice. Jed je preprosta, nasitna in poceni. Radi pa jo imajo tudi najmlajši, saj je večkrat na jedilniku tudi v vrtcih. Poskusite jo tudi vi pripraviti za večerjo.

mlečni močnikMlečni močnik – pripomočki:

  • manjša plastična posoda
  • večja posoda za kuhanje močnika
  • kuhalnica

Mlečni močnik – sestavine (za 4 osebe):

  • 1 liter mleka
  • 15 dag ostre moke
  • 1 jajce
  • 1 žlica sladkorja, ščepec soli
  • po želji cimet in kakav za posip

Mlečni močnik – priprava:

V posodo damo mleko in dodamo ščepec soli. Na nizkem ognju pustimo, da zavre.

mlečni močnik 1

Medtem v manjšo posodo damo moko, na sredino pa naredimo jamico, kamor ubijemo jajce.

mlečni močnik 2

Moko in jajce najprej zmešamo z vilico, ko pa je masa suha, naredimo z rokami manjše svaljke.

mlečni močnik 3

Ko  mleko zavre, damo notri osukance. Meni je najlažje tako, da naredim te svaljke najprej malo večje, potem pa jih v mleko še malo natrgam na manjše.

mlečni osukanec

Močnik kuhamo na srednjem ognju najmanj 10 minut, če imamo čisto tanke osukance. Če so malo debelejši, jih kuhamo dlje časa, toliko, da niso mehki in da jed postane gosta. Po želji jih sladkamo in dodamo nekaj ščepcev cimeta, da jed še obogatimo.

Na koncu lahko močnik posujemo z malo kakava, še posebej, če ga bodo jedli otroci. Odličen pa je seveda tudi brez vsega.

Pa dober tek!

Ocena:
Skupaj: 32 Povprečno: 4.3]

patricia

Moje vodilo v kuhinji je, da mora biti kuhanje preprosto, hitro, pa vendar še vedno okusno. Predvsem pa je treba izkoristiti vse dobrote, ki nam jih ponuja narava in kuhati sezonsko. Domači vrt, tržnica ali pa gozd nam ponujajo ogromno sestavin, ki jih lahko pripravimo za svoje domače.

Dodaj odgovor