Gratinirana zelenjava s krompirjem
Print Friendly, PDF & Email

Gratinirana zelenjava s krompirjem je jed, pri kateri je zelenjava pripravljena na malo drugačen način. Pri tej jedi lahko uporabimo zelo različno zelenjavo in tako bomo zadovoljili naše brbončice in želodčke.

Gratinirana zelenjava s krompirjem

Gratinirana zelenjava s krompirjem – pripomočki:

  • kuhinjska deska
  • nož
  • lupilec
  • kuhinjska tehtnica
  • ribežen
  • vok
  • kuhalnica
  • pekač
  • čopič za mazanje
  • manjša skleda
  • metlica za stepanje
  • čajna žlička
  • srednje velik lonec s pokrovko
  • cedilo
  • vilica
  • nožek
  • lopatka

Gratinirana zelenjava s krompirjem – sestavine:

(za 3 osebe)

  • Gratinirana zelenjava s krompirjem3 paprike (lahko različnih barv)
  • 1 večja bučka ali 3 manjše bučke
  • 8 srednje velikih krompirjev
  • 130 g graha (surovega ali iz konzerve)
  • 80 g fižola (kuhanega ali iz konzerve)
  • 1 korenček
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 1 jajce
  • 130 g naribanega sira (na primer: tilsit)
  • sol
  • 20 g kokosove masti
  • 1 večja čebula
  • začimbna mešanica
  • 3 čajne žličke olja (za namastitev pekača)

Gratinirana zelenjava s krompirjem – postopek

Paprike operemo, očistimo in narežemo na koščke; bučke operemo, olupimo in narežemo na kocke; krompir operemo pod tekočo vodo; korenček operemo, očistimo in naribamo; čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo.

Vok segrejemo in v njem raztopimo kokosovo mast. Na raztopljeni maščobi prepražimo čebulo, ki jo tudi solimo. Čebuli dodamo zelenjavo in jo kuhamo toliko časa, dokler se ne zmehča. Zelenjavo začinimo s polovico čajne žličke začimbne mešanice in po potrebi zelenjavi med kuhanjem dodajamo vodo.

Gratinirana zelenjava s krompirjem

Pekač s pomočjo čopiča namastimo z oljem. V manjši skledi z metlico razžvrkljamo jajce in mu dodamo smetano za kuhanje. Vse skupaj zelo dobro premešamo in tako dobimo polivko za našo gratinirano zelenjavo.

Gratinirana zelenjava s krompirjem

Kuhano zelenjavo stresemo v namaščen pekač in jo enakomerno razporedimo. Zelenjavo prelijemo s polivko, nato pa pekač malo potresemo, da se polivka lepo razporedi po zelenjavi. Po vrhu nato potresemo še nariban sir.

Gratinirana zelenjava s krompirjem

Pekač damo v mrzlo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. Gratinirano zelenjavo pečemo toliko časa, dokler sir na vrhu ni lepo zapečen.

Gratinirana zelenjava s krompirjem

Krompir damo v lonec in dolijemo toliko vode, da je le-ta prekrit. Vodo solimo in lonec pokrijemo s pokrovko ter ga pristavimo na ogenj. Ko krompir zavre ga v na pol pokritem loncu kuhamo toliko časa, dokler ga z vilico ne prebodemo.

Kuhan krompir odcedimo in ga v cedilu pustimo nekaj časa, da se malo pohladi. Rahlo ohlajen krompir (ne sme biti mrzel) olupimo, ga razrežemo na večje kose in postrežemo poleg pečene gratinirane zelenjave.

Gratinirana zelenjava s krompirjem

Nasveti
Zelenjavo lahko narežemo po želji (lahko je različnih oblik). Pri kuhanju zelenjave smo najbolj pozorni na to, da je grah kuhan (če uporabljamo surovega). Poleg gratinirane zelenjave s krompirjem lahko postrežemo tudi različne zrezke.

Gratinirana zelenjava s krompirjem

Naj vam tekne! 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.4]

Vesna

Sem univerzitetno diplomirana sociologinja z opravljenim strokovnim izpitom za vzgojo in izobraževanje. Trenutno sem na osnovni šoli zaposlena kot spremljevalka gibalno oviranega učenca in kot administrator. Zelo rada kuham, hodim na fitnes, pojem in kofetkam. Sem zelo pozitivna, vztrajna, delavna, energična in trmasta oseba.

Dodaj odgovor