Gratinirana zelenjava s krompirjem
Gratinirana zelenjava s krompirjem je jed, pri kateri je zelenjava pripravljena na malo drugačen način. Pri tej jedi lahko uporabimo zelo različno zelenjavo in tako bomo zadovoljili naše brbončice in želodčke.
Gratinirana zelenjava s krompirjem – pripomočki:
- kuhinjska deska
- nož
- lupilec
- kuhinjska tehtnica
- ribežen
- vok
- kuhalnica
- pekač
- čopič za mazanje
- manjša skleda
- metlica za stepanje
- čajna žlička
- srednje velik lonec s pokrovko
- cedilo
- vilica
- nožek
- lopatka
Gratinirana zelenjava s krompirjem – sestavine:
(za 3 osebe)
- 3 paprike (lahko različnih barv)
- 1 večja bučka ali 3 manjše bučke
- 8 srednje velikih krompirjev
- 130 g graha (surovega ali iz konzerve)
- 80 g fižola (kuhanega ali iz konzerve)
- 1 korenček
- 200 ml smetane za kuhanje
- 1 jajce
- 130 g naribanega sira (na primer: tilsit)
- sol
- 20 g kokosove masti
- 1 večja čebula
- začimbna mešanica
- 3 čajne žličke olja (za namastitev pekača)
Gratinirana zelenjava s krompirjem – postopek
Paprike operemo, očistimo in narežemo na koščke; bučke operemo, olupimo in narežemo na kocke; krompir operemo pod tekočo vodo; korenček operemo, očistimo in naribamo; čebulo olupimo, očistimo in sesekljamo.
Vok segrejemo in v njem raztopimo kokosovo mast. Na raztopljeni maščobi prepražimo čebulo, ki jo tudi solimo. Čebuli dodamo zelenjavo in jo kuhamo toliko časa, dokler se ne zmehča. Zelenjavo začinimo s polovico čajne žličke začimbne mešanice in po potrebi zelenjavi med kuhanjem dodajamo vodo.
Pekač s pomočjo čopiča namastimo z oljem. V manjši skledi z metlico razžvrkljamo jajce in mu dodamo smetano za kuhanje. Vse skupaj zelo dobro premešamo in tako dobimo polivko za našo gratinirano zelenjavo.
Kuhano zelenjavo stresemo v namaščen pekač in jo enakomerno razporedimo. Zelenjavo prelijemo s polivko, nato pa pekač malo potresemo, da se polivka lepo razporedi po zelenjavi. Po vrhu nato potresemo še nariban sir.
Pekač damo v mrzlo pečico in jo nastavimo na 180 stopinj Celzija. Gratinirano zelenjavo pečemo toliko časa, dokler sir na vrhu ni lepo zapečen.
Krompir damo v lonec in dolijemo toliko vode, da je le-ta prekrit. Vodo solimo in lonec pokrijemo s pokrovko ter ga pristavimo na ogenj. Ko krompir zavre ga v na pol pokritem loncu kuhamo toliko časa, dokler ga z vilico ne prebodemo.
Kuhan krompir odcedimo in ga v cedilu pustimo nekaj časa, da se malo pohladi. Rahlo ohlajen krompir (ne sme biti mrzel) olupimo, ga razrežemo na večje kose in postrežemo poleg pečene gratinirane zelenjave.
Naj vam tekne! 🙂