Skutini štruklji
Print Friendly, PDF & Email

Doma pripravljeni skutni štruklji so najboljši in zares odličnega okusa. V kolikor ste ljubitelj skutinih štrukljev, jih le pripravite in, če jih boste naredili preveč, jih brez težav lahko tudi zamrznete in ko jih boste potrebovali, jih samo segrejete. Skutini štruklji, ki jih bomo pripravili po tem receptu, bodo zadostovali za približno 10 oseb. Priprava po tem receptu poteka hitro in je preprosta tako, da se je lahko lotijo tudi manj izkušeni v kuhinji.

Pripomočki za skutine štruklje

  • dve platneni kuhinjski brisači
  • velik lonec za kuhanje s pokrovom (10 do 12 l)

Sestavine za skutine štruklje

Za 10 oseb:

  • 500 g vlečenega testa (testo naj bo nekoliko debelejše, s  šestimi listi testa)
  • 1 kg skute (izberite bolj suho, dobro odcejeno skuto)
  • 1 jušna žlica kisle smetane
  • 2 celi jajci
  • sol po okusu (osebno dam dve ravni čajni žlički soli)
  • 1 jušna žlica posušenega in zdrobljenega pehtrana ali peteršilja (Ni obvezno, lahko izpustite)

Kako pripravimo skutine štruklje

V primerno veliko posodo za pripravo nadeva stresemo 1 kg skute. Pri pripravi izberite bolj suho skuto, saj bo v nasprotnem primeru masa preveč tekoča.
Skuti dodamo eno žlico kisle smetane in premešamo.

Sestavinam dodamo še dve celi jajci in eno jušno žlico posušenega pehtrana ali peteršilja, ki pa ju lahko izpustite.

Sedaj vse sestavine dobro premešamo in posolimo po okusu, jaz solim z dvema poravnanima čajnima žličkama soli.

V velik lonec nalijemo vodo, nekoliko posolimo in postavimo na štedilnik, namestimo pokrov in počakamo, da zavre.

Medtem bomo pripravili in nadevali vlečeno testo.

Vzamemo vlečeno testo in ga položimo na delovno površino. Vlečeno testo naj bo nekoliko debelejše in v pakiranju naj bo 6 listov. Vzamemo dva lista in ju zložimo enega preko drugega tako, da sta stranjska robova enoplastna, torej, drugi, zgornji list vlečenega testa položimo približno 3 cm od roba spodnjega lista (zamaknemo).

Sedaj vzamemo pripravljeno skutino maso, ki jo razdelimo na dva približno enaka dela. En del porabimo za prvi štrukelj in večji del skute (nekaj žlic prihranimo) enakomerno nanesemo po površini pripravljenega vlečenega testa, pri tem pa pustimo 2-3 cm robov praznih.

Na namazano testo položimo še tretji list vlečenega testa ter tudi nanj nanesemo nekaj žlic skutine mase in jo po enakem postopku premažemo.

Sedaj vse prazne robove testa zavijemo ter testo zarolamo v rolado.

Vzamemo čisto kuhinjsko brisačo in nanjo položimo štrukelj, ki ga zavijemo v kuhinjsko brisačo in pri tem zapremo robove (npr. jih zavežemo z vrvico ali kako drugače pritrdimo), da se med kuhanjem ne bodo odprli.

Postopek ponovimo s preostalo skutno maso in tremi listi vlečenega testa.

Tako pripravljene skutine štruklje damo v vodo, ki je medtem že zavrela in smo jo nekoliko posolili, pokrijemo s pokrovko in ob zmernem vrenju kihamo 15 do 20 minut.

Ko so kuhani, štruklje vzamemo iz vode, jih postavimo na ravno površino (jaz jih dam kar na pekač) in jih poravnamo ter pustimo, da se nekoliko ohladijo.

Ko se malo ohladijo, jih previdno in počasi odvijemo, odstranimo kuhinjsko brisačo in narežemo na želeno velikost.

Skutini štruklji so pripravljeni. Za popolno in zelo dobro kosilo predlagam, da si kot prilogo pripravite bolonjsko omako ali drugo prilogo po okusu.

Dober tek! 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor