Bela riba na krompirjevi posteljici
Bele ribe, bogate z omega-3-maščobnimi kislinami, naj bi bile na našem jedilniku vsaj dvakrat tedensko. Da ohranimo hranljive snovi, si jih lahko pripravimo z naslednjim receptom, ki predlaga pripravo bele ribe na krompirjevi posteljici.
Pripomočki za pripravo ribe na krompirjevi posteljici:
- pečica
- pekač
- plastična posoda s pokrovom
- deska za rezanje
- alu folija
- nož
Sestavine za pripravo ribe na krompirjevi posteljici:
- 2 oradi (ali druga bela riba)
- olivno olje
- sol
- timijan
- 1 rdeča paprika
- 1 manjša čebula
- 3 stroki česna
- limeta ali limona
- meta
- 2 večja krompirja
Postopek za pripravo ribe na krompirjevi posteljici:
En dan prej pripravimo marinado in položimo vanjo ribe. V očiščeno ribo naredimo za škrgami dve zarezi in vanje vstavimo rezini limete. V trebuh vstavimo še po eno rezino limete in strok česna. Ribo posolimo po zunanjosti in notranjosti. Marinado pripravimo iz 5 žlic olivnega olja, v katerega iztisnemo polovico limete in dodamo nasekljano meto. Z marinado polijemo ribe, posodo zapremo in hranimo v hladilniku do naslednjega dne.
Naslednji dan olupimo krompir in ga narežemo na 5 mm debele rezine. Na tanke kolobarje narežemo tudi čebulo in rdečo papriko. Česen sesekljamo. V rahlo naoljen pekač zložimo eno plast krompirjevih rezin, nanjo raztrosimo čebulo, papriko in česen ter pokrijemo še z drugo plastjo krompirjevih rezin. Na koncu krompir posolimo, potresemo s timijanom in rahlo pokapljamo z olivnim oljem.
Pekač pokrijemo z alu folijo in damo v vnaprej ogreto pečico na 190°C. Pečemo približno pol ure, dokler krompir ne porumeni. Nato vzamemo pekač iz pečice in položimo na krompir ribi iz marinade. Iz trebuha ribe vzamemo limeto in česen. Pekač vrnemo v pečico in pečemo na 210°C še naslednjih 25 minut. Zadnjih 5 minut lahko vklopimo ventilator, da lepo zapečemo kožo ribe.
Večerja je tako pripravljena, da jo postrežemo na mizo. Dober tek!