Spomladanska solata s stročjim fižolom
Spomladanska solata s stročjim fižolom je lahka in osvežilna solata iz mlade, sveže, zelenolistne zelenjave, ki je bogata z vitamini in minerali, ter slastnega stročjega fižola. Kapre zaokrožijo okus in dodajo piko na i. Solata je primerna za lahko kosilo ali večerjo.
Spomladanska solata s stročjim fižolom – pripomočki:
- skleda
- kozica s pokrovko
- 2 velika plitka krožnika
- vilica
- jedilna žlica
- čajna žlička
- majhna skodelica
- cedilo
- nož
Spomladanska solata s stročjim fižolom – sestavine:
(za 2 osebi)
- 100 g sveže, mlade mešane solate (berivka, špinača, rukola)
- 350 g zelenega, okroglega stročjega fižola
- 1 zvrhano jedilno žlico kaper
- 2 čajni žlički lanenega olja
- 3-4 jedilne žlice balzamičnega kisa
- ščep soli
- malo nastrganega parmezana (po želji)
Spomladanska solata s stročjim fižolom – priprava:
Solato in stročji fižol temeljito operemo.
Fižol otrebimo. V kozici zavremo rahlo osoljeno vodo in dodamo stročji fižol, ki ga skuhamo do mehkega (cca. 5 minut). Ko je stročji fižol kuhan, ga odcedimo in speremo s hladno vodo, da se hitro ohladi.
Na krožnika razporedimo solato, nanjo položimo stročji fižol in potresemo s kaprami. Solimo po okusu.
V majhni skodelici zmešamo laneno olje in balzamični kis in z mešanico čimbolj enakomerno prelijemo solato. Solato po želji potrosimo z nastrganim parmezanom. Takoj postrežemo.