Domača srbska solata
Srbska solata predstavlja odlično jed, ki bo še posebej všeč ljubiteljem kislega. Srbska solata je sestavljena iz več različnih vrst zelenjave in je zelo privlačna tako za oči, kot tudi za vaše brbončice.
Kaj potrebujemo za pripravo srbske solate?
- deska za rezanje
- nož za rezanje
- multipraktik
- posoda
- lonec
- kozarci s pokrovčki
Sestavine za srbsko solato:
- 2 kg rdeče paprike
- 2,5 kg paradižnika ( rdeči in zeleni)
- 2 kg korenja
- 5 čebul
- 1,5 dl kisa
- 2 dl olja
- 2 žlici sladkorja
- sol po okusu
Postopek priprave srbske solate:
Vso zelenjavo najprej operemo, očistimo ter stehtamo. Na rezine narežemo paradižnik ter papriko, naribamo korenje ter nasekljamo čebulo. V primeru, da imate zelenjave zelo veliko lahko zelenjavo narežete s pomočjo multipraktika.
Narezano zelenjavo damo v večji lonec in dušimo tako dolgo, da se zelenjava zmehča (cca. 20 minut). Paziti moramo, da se zelenjava ne skuha preveč. Zelenjava, ki se kuha običajno spusti kar nekaj vode, zato lahko morebitno odvečno odlijemo oz. odcedimo.
Ko je zelenjava dovolj kuhana dodamo olje, kis, sladkor ter sol (količine teh sestavin lahko prilagodite vašemu okusu).
Vse sestavine kuhamo še nekaj časa (5-10 minut) ter nato še vrelo mešanico vlijemo v dobro očiščene kozarce. Kozarce zapremo ter jih čez noč postavimo v ogreto pečico.
Dober tek!