Višnjeva pita s pšeničnim zdrobom
Višnje so zaradi svoje kiselkastega okusa izredno cenjene v kulinarki, predvsem za pripravo sokov, marmelad in pri peki peciv. Zaradi kislega okusa dajejo jedi prav posebno noto svežine. Danes se bomo sladkali z višnjevo pito s pšeničnim zdrobom.
Višnjeva pita s pšeničnim zdrobom – pripomočki:
- električni mešalnik
- 2 posodi za mešanje
- pekač za pite premera 27 cm
- lopatka za mešanje
- žlica
- tehtnica
Višnjeva pita s pšeničnim zdrobom – sestavine:
Pekač premera 27 cm
- 450 g višenj (svežih ali zmrznjenih)
- 4 jajca
- ščep soli
- 7 žlic sladkorja
- 1 vanilij sladkor
- 180 g kisle smetane
- 12 žlic pšeničnega zdroba
- 6 žlic olja
- maslo za premaz pekača
Višnjeva pita s pšeničnim zdrobom – postopek:
Jajca ubijemo in ločimo beljake od rumenjakov. Beljake s ščepcem soli stepemo trd sneg.
Rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor močno stepemo, da je masa podobna spenjeni kremi.
V rumenjake s sladkorjem dodamo lonček kisle smetane. Z mikserjem premešamo.
Nato dodamo pšenični zdrob in olje in ponovno z mikserjem premešamo.
V jajčno maso rahlo umešamo trdo stepene beljake.
Testo vlijemo v pekač, ki smo ga proti sprijemanju premazali z maslom.
Testo 5 do 6 minut spečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija in šele nato po testu razporedimo višnje. Če imamo sveže višnje, jih predhodno razkoščičimo. Po višnja potrosimo malo sladkorja.
Vrnemo v ogreto pečico na 180 stopinj Celzija in pečemo še cca. 40 minut oz. odvisno od pečice.
Pečeno pito pustimo, da se ohladi in jo šele nato razrežemo. Po vrhu lahko posipamo malo kristalnega sladkorja.