Veganski limonini piškoti z ingverjem
Veganski limonini piškoti z ingverjem so hrustljavi, omamno dišeči piškoti z ravno prav limone in ravno prav ingverja. Sladkorni preliv iz limoninega soka da piškotom še izrazitejši okus po limoni. Piškoti so veganski, kar pomeni, da ne vsebujejo niti jajc niti mleka.
Veganski limonini piškoti z ingverjem – pripomočki:
- valjar
- modelčki za izrezovanje piškotov
- pekač in pečica
- peki papir
Veganski limonini piškoti z ingverjem – sestavine:
- 230 gladke moke
- 20 g škroba
- 50 g sladkorja
- 1 žličko ingverja v prahu (prilagodite svojemu okusu, lahko več ali manj)
- 1 naribano lupinico ekološke limone
- 125 g margarine za peko
- 2 jedilni žlici vode
za preliv:
- 100 g sladkorja v prahu
- 2 jedilni žlici sveže iztisnjenega limoninega soka
Veganski limonini piškoti z ingverjem – priprava:
Pripravimo in odtehtamo vse sestavine. V skledo, v kateri nameravamo zamesiti testo za piškote, damo moko, škrob, sladkor, ingver in naribano lupinico ene ekološke limone ter premešamo. Dodamo na manjše kose narezano margarino in vodo. Vse skupaj temeljito pregnetemo z rokami, dokler ne dobimo enotne mase za piškote. Maso damo v primerno veliko vrečko za vlaganje, jo sploščimo ter postavimo v skrinjo (na čim bolj ravno podlago) za pol ure, da se masa strdi.
Strjeno maso za piškote vzamemo iz vrečke in razvaljamo na do 5 mm na debelo. Valjamo lahko na pomokani površini ali pa med dvema listoma peki papirja, kot sem to naredila jaz. Z modelčki za piškote izrežemo želene oblike piškotov ter jih polagamo na s peki papirjem obložen pekač.
Pečico (moja je navadna) nastavimo na 200 °C. Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici 15 minut oz. toliko časa, da se robovi obarvajo zlato-rjavo.
Pečene piškote vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladijo kar na pladnju.
Pripravimo si sladkorni preliv iz sladkorja v prahu in limoninega soka. Dobro premešamo, da v prelivu ni grudic. Ohlajene piškote pomakamo v sladkorni preliv in okrasimo po želji.
Namesto limoninega soka, lahko uporabimo tudi sok limete ali pomaranče.