Vaniljevi piškoti iz ovsene moke
Vaniljevi piškoti iz ovsene moke so slastni, preprosti piškoti s čudovito aromo vanilje. Ovseno moko si preprosto pripravim sama doma, tako da v blenderju zmeljem ovsene kosmiče. Piškoti se kar topijo v ustih in tako zelo lepo dišijo.
Vaniljevi piškoti iz ovsene moke – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- blender
- ročna metlica za stepanje
- 2 plastični, visoki posodi
- ročni mešalnik z metlicama za stepanje
- jedilna žlica
- 2 čajni žlički
- peki papir
- pekač in pečica (navadna)
- špatula
- mrežica za ohlajanje piškotov
Vaniljevi piškoti iz ovsene moke – sestavine:
(za približno 30 piškotov)
- 100 g margarine ali masla (sobne temperature)
- 150 g ovsenih kosmičev, ki jih zmeljemo v moko
- 1 čajna žlička kvalitetne, mlete vanilje
- 1/2 čajne žličke pecilnega praška
- 100 g sladkorja
- 1 jajce (velikost M)
Vaniljevi piškoti iz ovsene moke – priprava:
Najprej si pripravimo in odtehtamo vse sestavine.
Ovsene kosmiče damo v blender in zmeljemo v moko.
V eno plastično posodo damo ovseno moko, vaniljo in pecilni prašek ter premešamo. Jaz to najlažje in najhitreje storim z ročno metlico za stepanje.
V drugi plastični posodi z ročnim mešalnikom najprej zmiksamo margarino oz. maslo in sladkor. Stepamo 3 minute. Nato dodamo celo jajce in še enkrat stepamo 3 minute. V tako pripravljeno maso dodamo mešanico suhih sestavin ter z žlico zmešamo v homogeno maso.
Iz mase oblikujemo za oreh velike kupčke (raje manjše kot večje). Lahko si pomagamo s čajnima žličkama. Kupčke polagamo na s peki papirjem obložen pekač. Pazimo, da jih damo dovolj narazen (4-5 cm), da se ne bodo sprijeli med sabo, saj se med peko precej razlezejo.
Pečico (navadno) segrejemo na 180 °C. Piškote pečemo v predhodno ogreti pečici 8 minut oz. dokler se robovi piškotov ne obarvajo zlato rjavo. Ko so piškoti pečeni jih s špatulo previdno prestavimo na mrežo, da se ohladijo. Piškoti se odlično podajo k skodelici kave, kakava ali čaja.
Uživajte v okusih!