Torta iz temne čokolade s skuto in hruškami
Torta iz temne čokolade s skuto in hruškami je fina torta, mehka kot oblak, v ustih se stopi saj je rahla in vlažna. Narejena je iz preprostih sestavin. Torta iz temne čokolade s skuto in hruškami je idealna kot zajtrk ali malica, všeč je tudi tistim otrokom, ki sadja ne obožujejo.
Pripomočki za pripravo torte iz temne čokolade s skuto in hruškami
- 2 manjša lonca
- dilica in nož
- električni mešalnik
- večja in manjša skleda
- pekač 24 cm premera
- metlico in žlico
- pečica
Sestavine za pripravo torte iz temne čokolade s skuto in hruškami
- 4 jajca
- 250 g gladke moke
- 100 g temne čokolade
- 4 hruške
- 1 pecilni prašek
- 250 g albuminske skute
- 150 g sladkorja
- 30 g čokoladnih kapljic
- 1 žlica trsnega sladkorja
- sok ½ limone
Postopek priprave torte iz temne čokolade s skuto in hruškami
Prvi korak je taljenje čokolade. Čokolado lahko stalimo tako, da jo za 1-2 minuti damo v mikrovalovko, večkrat po 20 sekun ali pa jo stalimo na “bagnomarija” oziroma vodni sopari. Nato jo pustimo, da se malo ohladi.
Medtem ko se čokolada hladi se lotimo hrušk. Hruške olupimo in narežemo na tanke krhlje. Krhlje hrušk položimo v skledo, jih prelijemo s sokom pol limone in posujemo z žlico trsnega sladkorja ter vse sestavine dobro premešamo in pustimo marinirati.
Sedaj je čas, da se lotimo biskvita naše torte. V skledi s pomočjo električnega mešalnika tolčemo jajca s sladkorjem približno 10 minut tako, da dobimo lepo in napihnjeno belo jajčno zmes. V dobljeno zmes dodamo skuto, ko se le-ta dobro pomeša v jajčno zmes postopoma primešamo še moko in staljeno čokolado.
Vedno mešamo z metlico od spodaj navzgor, da ostane zmes zračna. Nazadnje dodamo jajčni zmesi še pecilni prašek.
Dobljeno zmes preložimo v pekač premera 24 cm, ki smo ga predhodno namastili. Najbolje je uporabiti pekač “na zadrgo”, a če smo previdni pri prelaganju torte lahko brez ovir uporabimo tudi navaden pekač.
Zmes poravnamo in nanjo postavimo hruškove krhlje, ki so ta čas marinirali v limonem soku in trsnem sladkorju.
Za piko na i po vrhu biskvita s hruškovimi krhlji posujemo še čokoladne kapljice. Čokoladne kapljice lahko nadomestimo tudi z čokoladnimi mrvicami ali na primer zdrobimo čokoladna jajca, ki so ostala od velike noči.
Torto iz temne čokolade s skuto in hruškami pečemo v predhodno segreti peči na 170 stopinj Celzija približno 40-45 minut, odvisno od peči.
Ko bo torta iz temne čokolade s skuto in hruškami pečena, jo pustimo v pekaču dokler se ne popolnoma ohladi, nato jo serviramo in pojemo.
Dober tek!