Torta čokoladno-lešnikova fantazija
Obožujete kombinacijo čokolade in lešnikov? Potem bo torta čokoladno-lešnikova fantazija kot nalašč za vas. Rahel lešnikov biskvit in preprosta čokoladna krema vas bosta očarali. Sama priprava je enostavna, z nekaj spremembami med sestavinami pa torto lahko pripravite tudi po smernicah lchf prehrane.
Pripomočki za pripravo torte čokoladno-lešnikova fantazija:
- 2 posodi za mešanje
- manjša posodica
- posoda za topljenje čokolade
- mikser
- žlica
- okrogli pekač premera 18 cm
- peki papir
Sestavine za pripravo torte čokoladno-lešnikova fantazija (za okroglo torto premera 18cm):
Biskvit:
- 4 jajca
- 50 g sladkorja (za lchf verzijo uporabite sladilo)
- 100 g mletih lešnikov
- 20 g drobtin (za lchf verzijo uporabite lešnikovo moko ali mlete lešnike)
- 0,3 dcl ruma
Krema (nadev in okraševanje);
- 6 dcl smetane za stepanje
- 200 g temne čokolade (po želji lahko tudi več)
- po želji- 50 g grobo mletih lešnikov za okraševanje
Za navlažitev biskvitov:
- 0,7 dcl vode
- 0,3 dcl ruma
Postopek priprave torte čokoladno-lešnikova fantazija:
Najprej se lotimo peke biskvita. V manjšo skodelico damo drobtine in jih namočimo z rumom. Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo trd sneg. Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem. Dodamo jim navlažene drobtine ter mlete lešnike in dobro premešamo. Dodamo še sneg iz beljakov ter narahlo premešamo. Pekač obložimo s peki paprijem in vanj vlijemo maso za biskvit. Pečemo v klasični pečici ogreti na 180 °C, približno 40 minut. Vmes pokrijemo s peki papirjem, da se vrh ne zapeče preveč. Ohladimo v pekaču. Ohlajen biskvit damo iz pekača in ga razrežemo na 3 oblate. Nato se lotimo priprave kreme. Nad soparo ali v mikrovalovni pečici stopimo temno čokolado. Stepemo sladko smetano do čvrstega in ji dodamo stopljeno temno čokolado ter dobro premešamo. Na servirni krožnik damo en oblat ga navlažimo z nekaj žlicami mešanice ruma in vode ter ga premažemo s tretjino kreme. Čez damo drug biskvit, ga navlažimo in ga namažemo z drugo tretjino kreme. Čez damo še zadnji biskvit in ga navlažimo. Celotno torto premažemo s preostalo kremo in okrasimo po želji.
Pa prijetno sladkanje.