Sočno in puhasto skutno pecivo
Sočno in puhasto pecivo ne bo razočaralo ljubitelje skute. Priprava je povsem enostavna in tudi sestavin potrebujemo minimalno. Dodatek limonine lupinice podari pecivu izjemno svežino, skuta sočnost, beljaki pa poskrbijo za puhasto struktura testa.
Sočno in puhasto skutno pecivo – pripomočki:
- pekač 30 x 18 cm
- in še en večji pekač, v katerega bomo položili tistega v katerem bomo pekli
Sočno in puhasto skutno pecivo – sestavine:
- 200 g fino pasirane skute
- 100 g kisle smetane
- 6 jajc (ločimo rumenjake in beljake)
- 60 g stopljenega masla
- 10 g vaniljevega sladkorja
- ščep soli
- 60 g gladke moke
- 20 g jedilnega škorba gustin
- limonina lupinica ene limone. Če je limona zelo majhna, uporabimo dve
- 110 g sladkorja
Sočno in puhasto skutno pecivo – postopek:
Pasirano skuto in kislo smetano, katero smo predhodno hranili v hladilniku, pomešamo in združimo.
V posodi z mešalcem najprej zmešamo rumenjake, vaniljev sladkor, maslo in limonino lupinico. Ko smo predhodne sestavine temeljito premešali, dodamo skuto, katero smo predhodno pomešali s kislo smetano, nato dodamo še moko z jedilnim škrobom in in ščep soli ter vse premešamo.
Iz beljakov naredimo sneg. Med stepanjem beljakov, dodamo sladkor. Sneg beljakov postopoma, rahlo primešamo k ostalim sestavinam. Sedaj ne mešamo več z mešalcem, temveč z lopatico.
Maso za sočno in puhasto skutno pecivo sedaj poravnamo po pekaču, katerega smo predhodno obložili s peki papirjem. V pečico položimo večji pekač pečice in vanj nalijemo vroče vode, približno 1 in 1/2 litra. Pečico s pekačem v katerega smo nalili vode, segrejmo na 160 stopinj Celzija. Ko je pečica segreta, pekač v katerem je masa za pecivo, položimo v pekač z vodo in pečemo 60 minut, na 160 stopinj Celzija.
Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se popolnoma ohladi. Nato ga narežemo in po vrhu posipamo s sladkorjem v prahu (ni obvezno).
Ponudimo sočno in puhasto skutno pecivo.