Sočne rum punč rezine
Print Friendly, PDF & Email

Rum punč rezine običajno očarajo še tako zahtevne sladokusce, ker se ponašajo z izredno sočnostjo in intenzivnostjo okusa po rumu ter vabljivim izgledom. Priprava je preprosta, edino malo več časa je potrebnega, ker se pečeta dva biskvita. Vendar tudi to je hitro gotovo.

Sočne rum punč rezine

 

Sočne rum punč rezine – pripomočki:

  • pekač 31 x 18 cm

Sočne rum punč rezine – sestavine:

Rumeni biskvit:

  • 3 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
  • ščepec soli
  • 180 g sladkorja
  • 180 g namenske moke za pecivo
  • 70 ml vode
  • 60 ml olja
  • 6 g pecilni prašek
Premaz:
  • cca 6 žlic marelične marmelade (3 žlice za spodnji del in 3 žlice za zgornji del)

Pisani biskvit:

  • 3 jajca (ločimo rumenjake in beljake)
  • ščepec soli
  • 180 g sladkorja
  • 180 g namenske moke za pecivo
  • 70 ml vode
  • 60 ml olja
  • 6 g pecilni prašek
Biskvitno maso razdelimo na 3 dele in potrebujemo še:
  • 5 g nesladkanega kakava v prahu
  • 1 žlico rdeče jedilne arome višnja (za barvo)
Preliv za pisan biskvit:
  • 100 ml ruma
  • 2 žlici marelične marmelade
  • 50 ml pomarančnega soka ali sirupa

Sladkorni preliv:

  • 200 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice ruma
  • 1 žlica jedilne arome (višnja ali malina)
  • 1 žlica vode (oz. po potrebi)
  • 1 žlica limoninega soka
Opomba!!!

Če se izogibate alkoholu ali če bodo sladico jedli otroci, lahko rum v sladici nadomestite z rumovo aromo in rumovim vaniljevim sladkorjem.

Sočne rum punč rezine – postopek:

Najprej se lotimo rumenega biskvita. Ločimo rumenjake in beljake. Beljakom dodamo ščepec soli in stepamo. Med stepanjem dodamo sladkor.  Ko smo dobili kompakten sneg, dodamo rumenjak za rumenjakom in zraven ves čas rahlo stepamo. Nato med počasnim stepanjem dodamo vodo in olje in na koncu še moko s pecilnim praškom. Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo biskvitno maso. Biskvit pečemo na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 25 do 30 minut. Preverimo z zobotrebcem. Pečen biskvit s pomočjo peki papirja vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladi.

Sočne rum punč rezine

Po enakem postopku se lotimo pisanega biskvita. Ko imamo maso zmešano, jo razdelimo na tri dele. V enega dodamo nesladkan kakav v prahu in premešamo, da se sestavine povežejo. V drugi del, za barvo, dodamo jedilno aromo. Jaz sem uporabila višnjo. Ponovno premešamo, da se sestavine povežejo. V tretji del ne dodamo ničesar. Pekač ponovno obložimo s peki papirjem in vanj na hitro prelijemo vse tri mase, ena zraven druge. Ne smejo so pomešati. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija 25 do 30 minut. Preverimo z zobotrebcem. Pečen biskvit vzamemo iz pekača in pustimo, da se ohladi.

Sočne rum punč rezine

Ko se je pisan biskvit ohladil, odrežemo čokoladni biskvit in ga zdrobimo v drobtine. To naredimo kar s z rokami. Rumeni in roza biskvit narežemo na kockice.

Sedaj pripravimo preliv. V rum dodamo pomarančni sok in marelično marmelado. Uporabila sem domačo marelično marmelado, katera ni bila zelo trda, zato sem jo z lahkoto zmešala v tekočini. Če boste uporabili trdo marmelado, jo najprej malo segrejte. Na ta način se bo lepše zmešala s tekočino. Prelit biskvit sedaj z rokami rahlo obračamo. Biskvit ne stiskamo, ker želimo ohraniti koščke rumenega in roza biskvita. Morda se vam bo zdelo, da je malo premalo tekočine, vendar ni. Ko bo sladica odležala, se bodo vsi kosi enakomerno prepojili.

Sočne rum punč rezine

Rumeni biskvit prerežemo vodoravno, tako kot za torto, da dobimo dve plasti. Pekač ponovno obložimo s peki papirjem in vanj predenemo spodnji del rumenega biskvita in ga na tanko namažemo z marelično marmelado.

Sočne rum punč rezine

Čez premazan biskvit razporedimo pisan biskvit. Sedaj ga z dlanmi potlačimo, da ne bo vmes praznega prostora.

Zgornji del rumenega biskvita na tanko premažemo z marelično marmelado in ga položimo na vrh. Z dlanmi rahlo stisnemo navzdol. Če želimo oz. če imamo čas, biskvit obtežimo in damo za 3 ure v hladilnik.

Preostane nam še sladkorni preliv. Sladkor v prahu zmešamo z rumom, jedilno barvo/aromo, limoninim sokom in po potrebi še kanček vode. Sestavine premešamo. Preliv naj bo bolj gost. Zato tekočino dodajamo po potrebi. Če je preliv preredek, dodamo še sladkor v prahu. Prelijemo čez biskvit in pustim, da se strdi. Sladico hranimo v hladilniku.

Ohlajeno sladico režemo na rezine in ponudimo na krožniku.

Naj vam tekne!

Sočne rum punč rezine

 

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4]

Dodaj odgovor