Sladke čebelice
Sladke čebelice so pecivo, katero najprej jemo z očmi, saj so čebelice tako sladke, da se kar zaljubiš v njih. Šele nato nas prevzame kremni okus, ki se pomeša z okusom sadja in krasen rahel biskvit. Sama izdelava in peka vam bo predstavljala ustvarjanje in igro.
Sladke čebelice – pripomočki:
- tehtnica
- električni mešalec
- žlica
- nožek
- lonec
- peki papir
- papirnate brisače
- pekač mere 37 x 25 cm
Sladke čebelice – sestavine:
Pekač mere 37 x 25 cm
Biskvitno testo:
- 4 jajca
- 150 g sladkorja
- 200 g gladke moke
- 100 ml olja
- 100 ml vode
- 1/2 vrečice pecilnega praška
- 1 vaniljev sladkor
Premaz čez biskvit:
- 3 žlice marelične marmelade
Krema:
- 500 g pasirane skute
- 250 g maskarpone sira
- 400 ml sladke smetane za stepanje
- 2 vrečici želatine fix (40 g)
- 5 do 6 žlic sladkorja (oz. po želji)
- 1 vaniljev sladkor
- par kapljic pomarančne arome
Preliv:
- 5 žlic marelične marmelade
- 300 ml soka od breskovega kompota
- 1 vrečica želatine za prelive
Za čebelice:
- 15 razpolovljenih breskev iz kompota (2 pločevinki po 820 g)
- čokoladna kuvertura ali raztopljena čokolada za kuhanje
- malo (polovice rebre) raztopljene bele čokolade
- 30 mandljevih lističev
Sladke čebelice – postopek:
Najprej ločimo rumenjake in beljake. Rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor in stepemo v kremno zmes. Nato primešamo mokre sestavine vodo in olje ter na koncu še moko pomešano s pecilnim praškom.Iz beljakov stepemo sneg in ga na koncu rahlo primešamo v zmes za testo.Pekač obložimo s peki papirjem in nanj zlijemo in enakomerno poravnamo biskvitno testo. Pečemo ga v predhodno ogreti pečici na 190 °C klasične peke, cca 25 do 30 minut oz. odvisno od pečice. Biskvit se bo med peko nekoliko dvignil, vendar med tem, ko se bo hladil, se bo lepo poravnal. Na še malo mlačen biskvit premažemo 3 žlice marelične marmelade.Sedaj se lotimo priprave kreme. Najprej z električnim mešalcem na nizki hitrosti zmešamo pasirano skuto, maskarpone sir, vaniljev sladkor in par kapljic pomarančne arome. Nato primešamo kar tekočo sladko smetano za stepanje. Ko je masa enotna, dodamo želatinofix in na koncu primešamo še sladkor. Kremo enakomerno premažemo po biskvitu, katerega smo predhodno premazali z marelično marmelado. Pazimo, da je krema ob robovih enako visoka kot sredina, da se nam bo kasneje preliv enakomerno porazdelil po celoti. Pekač postavimo v hladilnik, da se nam bo med pripravo čebelic krema že lepo strdila.Na peki papir razporedimo razpolovljene breskve in jih po vrhu s papirnatimi brisačami temeljito osušimo.Čokoladno kuverturo segrejemo, da preide v tekoče stanje. Na vrhu vrečice naredimo zelo majhno luknjo in tako kot prikazuje slika porišemo breskve.Sedaj se lotimo oči. Na peki papir s čokoladno kuveruto nakapljamo krogce premera cca. 1 cm. Ko se čokoladni krogci strdijo, na vsakega posebej kanemo po dve majhni kapljici stopljene bele čokolade. V bele krogce s pomočjo zobotrebca naredimo še pikico iz črne čokolade. Ko se oči strdijo jih, zalepimo na breskev in sicer tako, da na hrbtno stran oči kanemo malo stopljene čokoladne kuverture in zalepimo na breskev. Na vrsti so čebelja krilca. Z nožem zarežemo v breskev in v zarezo vstavimo mandljeve lističe – po dva na vsako čebelo.Ostane nam še preliv. V loncu segrejemo 5 žlic marelične marmelade in prilijemo 300 ml breskovega kompota. Vse skupaj premešamo, da nastane homogen preliv. Nato primešamo še želatino po navodilu iz vrečke in preliv rahlo prelijemo čez kremo.Čebelice enakomerno naložimo po prelivu in za par ur postavimo pekač v hladilnik, da se preliv strdi.Veselo sladkanje s sladkimi čebelicami!