Skutni štruklji brez glutena
Le na kaj najprej pomislimo, ko nam nekdo reče predstavljaj si jed, ki je lahko priloga, samostojna jed ali pa sladica … Štruklji, seveda. Kuhano vlečeno testo je lahko namazano z vsemi možnimi nadevi, vendar sama najraje prisegam na skutne štruklje. Ker pa mi ni vseeno za ljudi, ki imajo alergijo na gluten, so zato nastali skutni štruklji brez glutena. Sami jih lahko pripravite tudi iz navadne bele moke.
Skutni štruklji brez glutena – pripomočki:
- posoda
- mešalnik
- krpa
- prt
Skutni štruklji brez glutena- sestavine
(za 6-8 oseb)
Za vlečeno testo:
- 600 g moke brez glutena Schar mix B
- 1 jajce
- 4 dl mlačne vode
- 0,3 dl olivnega olja
- sol
Za nadev:
- 600 g skute
- 250 g kisle smetane
- 1 jajce
Skutni štruklji brez glutena – postopek:
Najprej pripravimo vlečeno testo, sama sem ga pripravila v mešalniku, vendar se ga lahko naredi tudi brez njega. V mešalnik damo vodo, olivno olje, malo soli in jajce ter zmešamo. Nato postopoma začnemo dodajati moko in mešamo toliko časa, da dobimo mehko testo, ki se ne lepi. Iz posode ga stresemo na pomokan prt in zgnetemo v lepo kepo.
Količine sestavin zadostujejo za dva štruklja, zato naredimo dve kepi, (kar znaša za 6 do 8 oseb, če jih postrežemo kot samostojno jed).
Malo ju namažemo z olivnim oljem, pokrijemo s folijo ali krpo in pustimo počivati približno pol ure.
Medtem lahko pripravimo skutni nadev. Skupaj zmešamo skuto in jajce, na koncu pa dodamo še kislo smetano. Mešamo počasi kar z žlico, da ne dobimo preveč tekočega nadeva. Za tem pa lahko zavremo liter vode kamor bomo potem dali kuhati štrukelj.
Po preteklem času vzamemo eno kepo testa in jo na tanko razvaljamo na pomokanem prtu, potem ga malo več kot polovico namažemo z nadevom. S pomočjo prta testo zvijemo v štrukelj in prestavimo na krpo (v opozorilo pazite, da je krpa oprana samo v vodi, saj vam drugače lahko na štruklju pusti okus po prašku).
Štrukelj zavijemo v krpo in celega dobro povežemo z vrvico. Položimo ga v vrelo vodo in kuhamo 30-35 minut.
Ko je štrukelj kuhan, ga vzamemo iz vode in položimo na desko, kjer ga odvijemo iz krpe in počakamo, da se malo ohladi (enak postopek ponovimo tudi z drugo kepo testa).
Ko je malo ohlajen, ga lahko razrežemo na koščke in postrežemo kot prilogo ali pa koščke prestavimo v skledo in jih pojemo kasneje kot sladico. Ker so ti štruklji slani, jih lahko potresemo s cimetom, da bodo bolj podobni sladici. Za še malce bolj sladek okus pa jih polijemo še z malo medu.
Veliko zabave ob pripravi vam želim in seveda dober tek!