Skutino pecivo z jabolki
Če imate radi skuto in jabolka, bo ta recept kot nalašč za vas. Prija nam v vseh letnih časih in ker ni narejen iz krhkega testa, težko gre kaj narobe.
Skutino pecivo z jabolki – pripomočki:
- nastavljiv tortni model ali model premera 24 oz. 26 centimetrov
Skutino pecivo z jabolki – sestavine:
- 500 g pasirane skute (lahko tudi ne pasirana, ki jo malo pretlačimo z vilicami)
- 100 g kisle smetane
- 120 g pšeničnega zdroba
- 100 g sladkorja + 1 žlica za jabolka
- 1 vanilin sladkor
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 pest rozin (če jih ne maramo, jih lahko tudi izpustimo)
- 4 jajca
- naribana lupinica pol limone
- 500 g jabolk (dve veliki ali tri manjša jabolka)
- žlička mletega cimeta
- maslo za namastitev pekača
Skutino pecivo z jabolki – priprava
Če bomo uporabili rozine, jih najprej namočimo v malo vroče vode. Če želimo, lahko vodi dodamo tudi žlico ruma, za boljšo aromo.
Nato se lotimo jabolk. Umijemo jih, olupimo in narežemo na tanke krhlje. Odstranimo pecelj in peške. Nato jih pokapamo z limoninim sokom, dodamo 2 žlici sladkorja in premešamo. Po želji lahko tu dodamo tudi žličko cimeta, če ga imamo radi.
Nato si pripravimo še dve manjši posodi. V eni zmešamo najprej suhe sestavine: sladkor, vaniljev sladkor, pecilni prašek in pšenični zdrob. V drugi posodi pa skuto, kislo smetano in 4 rumenjake. Sedaj suhe sestavine dodamo skutini zmesi in dobro premešamo.
Ostali so nam še beljaki, ki jih čvrsto stepemo v sneg in nato počasi dodajamo zmesi. Na koncu dodamo še rozine, ki smo jih tudi že oželi.
Nato moramo dati zmes v tortni model. Tu si lahko pomagamo na več načinov. Najlažji je ta, da namažemo dno tortnega modela z maslom in maso vlijemo v model. Če pa imate samo nastavljiv model brez dna, lahko na navaden pekač položite peki papir in vlijete maso. Naredite tako, kot je vam lažje, oziroma tako, kot ponavadi pečete kakšne biskvite.
Po vrhu zmesi nato naložimo še jabolka, ki smo jih pripravili na začetku. Lepo jih razporedimo po celotni površini.
Preostane le še, da damo kola peči v pečico, ki smo jo že prej ogreli na 180 stopinj Celzija, zgornje in spodnje gretje. Pečemo 45 minut, oziroma dokler niso jabolka zlato rjavo zapečena.
Pa veselo sladkanje!