Skutine tortice s sadjem
Skutine tortice s sadjem so tista prava sladica, ki vam bo razvajala brbončice še in še. Lahko jih pripravljamo celo leto, ker lahko uporabimo sveže ali zamrznjeno sadje. Zelo sočne in okusne! Priprava je enostavna in hitra! Poskusite! 😀
Skutine tortice s sadjem – pripomočki:
- štedilnik
- kuhinjska pečica
- kuhalnica ali silikonska lopatica
- žlica
- modelčki za muffine
- kuhinjska tehtnica
- manjša kozica
- skleda
- vilica
- skodelica ali skledica
Skutine tortice s sadjem – sestavine (za 10 tortic):
Skutni del:
- 275 g nepasirane skute
- 40 g moke
- 30 g sladkorja
- 2 jajci
- žlička pecilnega praška
Sadni nadev:
- 250 g sadja (jagode, maline, borovnice … )
- sok ene pomaranče
- žlica sladkorja
- 2 želirna lističa
- Stepena smetana za okras. Maslo za namastitev modelčkov (po potrebi). Skodelica vode za namakanje želirnih lističev.
Skutine tortice s sadjem – postopek:
Pečico prižgemo in jo nastavimo na 180 °C. V skledo damo skuto, ki ji dodamo moko, sladkor, jajci in pecilni prašek. S kuhalnico ali silikonsko lopatico vse sestavine dobro premešamo.
Pripravimo modelčke za muffine in maso z žlico, razporedimo v modelčke.
Po potrebi modelčke namastimo, v primeru, da niso silikonski. Ko se pečica ogreje, jih damo peči. Pečemo jih 20 minut, pri 180 °C. Med tem, ko se skutni del tortice peče, pripravimo sadni nadev, tako da, najprej v skodelici vode namočimo želirna lističa, namočimo samo 2, ker ne želimo, da sadni nadev čisto želira, ampak, da le malenkost zatrdi oz. se zgosti. Če pa želite, da postane nadev čisto strjen, potem namočite 4-6 lističev.
V kozico zlijemo pomarančni sok, kateremu dodamo narezano sadje, v tem primeru jagode, ki se k skuti čudovito podajo.
Sadje je lahko sveže ali zamrznjeno. Štedilnik prižgemo in vsebino kozice pripeljemo do vrenja, znižamo in kuhamo 3-5 minut. Nato nadevu dodamo še sladkor in želirna lističa, ki ju dobro ožamemo, ter s kuhalnico premešamo, da se vse raztopi in ugasnemo.
Ko so se skutini deli tortic spekli, jih vzamemo iz pečice. Skutni del tortice, se bo po peki sesedel, to je normalno.
Čez vsakega nalijemo žlico sadnega nadeva, oz. kolikor nam ga uspe razporediti, čez 10 skutnih tortic.
Tortice pustimo v modečkih, da se skutni del prepoji s sadnim nadevom, ki je še tekoč. Pustimo jih vsaj eno uro na hladnem, da se sadni nadev zgosti. Ko jih jemljemo iz modelčkov, si lahko pomagamo z vilico.
Predenj jih postrežemo, jih okrasimo s stepeno smetano.
Nom nom in dober tek! 😉
-Balubah