Rustikalni figaro
Figaro je klasična sladica, ki zadovolji predvsem ljubitelje karamele. Priprava sicer ni najenostavnejša, je pa zato rezultat vrhunski. Droben nasvet – za pripravo te sladice si omislite pomočnika.
Rustikalni figaro – pripomočki:
- 2 kozici
- kuhalnica oz. električni mešalnik
- 2 večja pekača ali deski
- žlica
- nož
- knjiga za obtežilo
- tehtnica
Rustikalni figaro – sestavine:
- 300 g grobo narezanih orehov
- 3 jajca
- 250 g margarine
- 300 g + 300 g sladkorja
- 2 oblata
Rustikalni figaro – postopek:
V kozico damo jajca, orehe, margarino in 300 g sladkorja. Med neprestanim mešanjem (lahko tudi z električnim mešalnikom) maso segrevamo. Istočasno v drugi kozici segrevamo preostanek sladkorja. Segrevamo ga počasi, da se stopi in dobimo karamel.
Ko je masa v prvi kozici gosta, karamel pa lepo tekoč, umaknemo oboje s štedilnika in vmešamo karamel v orehovo maso.
Zmes izlijemo na oblat in enakomerno razporedimo. Pokrijemo z drugim oblatom, vrh njega pa postavimo drug pekač ali večjo desko, ter obložimo z debelo knjigo ali drugim obtežilom. S tem dosežemo, da se oblati dobro zlepijo z nadevom. Sladico pustimo, da se ohladi in strdi, najbolje kar čez noč, nato pa narežemo na poljubne kose.
Sladica je precej trda, zato je rezanje kar težavno. Poskusite s tankim in ostrim nožem ali pa z nazobčanim nožem.
Naj vam tekne!