Rolada s sladko smetano
Print Friendly, PDF & Email

Rolada s sladko smetano je ena tistih sladic, ki je pripravljena praktično mimogrede, vseeno pa je okusna in bo zadovoljila sladkosnedce.

Pri tej roladi mi je všeč, da biskvit rahl in mehak, kar dosežemo brez pecilnega praška in ločevanja jajc na beljake in rumenjake. Celoten biskvit pripravimo enostavno, v zgolj eni posodi. Sladka smetana z dodanim izbranim sadjem pa je krasno polnilo rolade. Sama sem tokrat izbrala maline, ki vse skupaj lepo osvežijo. Pa zavihajmo rokave in pripravimo rolado s sladko smetano.

rolada s sladko smetano

Pripomočki za rolado s sladko smetano

  • električni mikser
  • pekač v velikosti pečice
  • 2 lista papirja za peko

Sestavine za rolado s sladko smetano

Za biskvit:

  • 4 jajca (velikost M ali L)
  • 80 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 120 g gladke bele moke

Za nadev:

  • 2,5 dl sladke smetane za stepanje
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja
  • 150 g malin (svežih) ali drugega poljubnega sadja

Priprava rolade s sladko smetano

Vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj z električnim mešalnikom dobro stepemo in penasto vmešamo – pri največji hitrosti stepamo 3-5 minut. Dobimo rahlo, jajčno zmes, ki je skoraj kremne teksture.

Vanjo s cedilom presejemo moko, ki jo z električnim mešalnikom vmešamo v zmes. Zmes bo sicer nekoliko upadla, a bo še vedno rahla in zračna.

rolada s sladko smetano

Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga enakomerno porazdelimo po njem. Pečemo 14-15 minut v vnaprej ogreti pečici, 170 °C, ventilacija.

rolada s sladko smetano

Ko je biskvit pečen, ga skupaj s pekačem vzamemo iz pečice. Pripravimo si čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in jo nekoliko zmočimo in dobro ožamemo. Krpo pogrnemo čez biskvit, ki je še v pekaču. Biskvit iz pekača dvignemo tako, da istočasno skupaj primermo rob papirja za peko, ki je pod biskvitom in rob krpe, s katero smo pokrili biskvit in biskvit vzamemo iz pekača ter ga na prosto delovno površino prenesemo tako, da je sedaj krpa na dnu, zgoraj pa papir za peko.

rolada s sladko smetano

Papir za peko odstranimo in biskvit zavijemo v  krpo, ki je pod njim in pustimo, da se ohladi.

rolada s sladko smetano

Medtem, ko se biskvit ohlaja, pripravimo kremo oz. nadev za rolado iz sladke smetane.
Sladko smetano skupaj z vaniljevim sladkorjem trdo stepemo, maline pa pregledamo in odstranimo morebitne listke ali izločimo slabe sadeže.

rolada s sladko smetano

Biskvit odvijemo in premažemo s stepeno sladko smetano in z malinami obložimo spodnji del rolade (lahko jih tudi potresete po površini, a ne po zgornji tretinji). In rolado od spodaj navzgor zavijemo. Rolado po želji zavijemo v papir za peko in postavimo v hladilnik (lahko jo tudi samo prenesemo na pladenj oz. servirni krožnik), kjer naj počiva vsaj 3-4 ure, da se vse skupaj malo poveže in prepoji. Če jo boste pustili v hladilniku čez noč, še bolje.

rolada s sladko smetano

Rolada s sladko smetano je pripravljena, da jo posujemo s sladkorjem v prahu (lahko bi jo tudi oblili s poljubnim čokoladnim oblivom) in narežemo na poljubno široke rezine ter postrežemo.

rolada s sladko smetano

Naj tekne!

rolada s sladko smetano

Ljubitelje rolad vabim, da poskusijo tudi:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor