Rolada s sladko smetano
Rolada s sladko smetano je ena tistih sladic, ki je pripravljena praktično mimogrede, vseeno pa je okusna in bo zadovoljila sladkosnedce.
Pri tej roladi mi je všeč, da biskvit rahl in mehak, kar dosežemo brez pecilnega praška in ločevanja jajc na beljake in rumenjake. Celoten biskvit pripravimo enostavno, v zgolj eni posodi. Sladka smetana z dodanim izbranim sadjem pa je krasno polnilo rolade. Sama sem tokrat izbrala maline, ki vse skupaj lepo osvežijo. Pa zavihajmo rokave in pripravimo rolado s sladko smetano.
Pripomočki za rolado s sladko smetano
- električni mikser
- pekač v velikosti pečice
- 2 lista papirja za peko
Sestavine za rolado s sladko smetano
Za biskvit:
- 4 jajca (velikost M ali L)
- 80 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 120 g gladke bele moke
Za nadev:
- 2,5 dl sladke smetane za stepanje
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja
- 150 g malin (svežih) ali drugega poljubnega sadja
Priprava rolade s sladko smetano
Vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija).
V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in vaniljev sladkor in vse skupaj z električnim mešalnikom dobro stepemo in penasto vmešamo – pri največji hitrosti stepamo 3-5 minut. Dobimo rahlo, jajčno zmes, ki je skoraj kremne teksture.
Vanjo s cedilom presejemo moko, ki jo z električnim mešalnikom vmešamo v zmes. Zmes bo sicer nekoliko upadla, a bo še vedno rahla in zračna.
Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga enakomerno porazdelimo po njem. Pečemo 14-15 minut v vnaprej ogreti pečici, 170 °C, ventilacija.
Ko je biskvit pečen, ga skupaj s pekačem vzamemo iz pečice. Pripravimo si čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in jo nekoliko zmočimo in dobro ožamemo. Krpo pogrnemo čez biskvit, ki je še v pekaču. Biskvit iz pekača dvignemo tako, da istočasno skupaj primermo rob papirja za peko, ki je pod biskvitom in rob krpe, s katero smo pokrili biskvit in biskvit vzamemo iz pekača ter ga na prosto delovno površino prenesemo tako, da je sedaj krpa na dnu, zgoraj pa papir za peko.
Papir za peko odstranimo in biskvit zavijemo v krpo, ki je pod njim in pustimo, da se ohladi.
Medtem, ko se biskvit ohlaja, pripravimo kremo oz. nadev za rolado iz sladke smetane.
Sladko smetano skupaj z vaniljevim sladkorjem trdo stepemo, maline pa pregledamo in odstranimo morebitne listke ali izločimo slabe sadeže.
Biskvit odvijemo in premažemo s stepeno sladko smetano in z malinami obložimo spodnji del rolade (lahko jih tudi potresete po površini, a ne po zgornji tretinji). In rolado od spodaj navzgor zavijemo. Rolado po želji zavijemo v papir za peko in postavimo v hladilnik (lahko jo tudi samo prenesemo na pladenj oz. servirni krožnik), kjer naj počiva vsaj 3-4 ure, da se vse skupaj malo poveže in prepoji. Če jo boste pustili v hladilniku čez noč, še bolje.
Rolada s sladko smetano je pripravljena, da jo posujemo s sladkorjem v prahu (lahko bi jo tudi oblili s poljubnim čokoladnim oblivom) in narežemo na poljubno široke rezine ter postrežemo.
Naj tekne!
Ljubitelje rolad vabim, da poskusijo tudi: