Rolada z mascarpone kremo in sadjem
Print Friendly, PDF & Email

Rolada z mascarpone kremo in sadjem je enostavna za pripravo, a odlična. Njen biskvit je rahel in to brez uporabe pecilnega praška ali njemu podobnih sredstev, ter ločevanja jajc na beljake in rumenjake, kar mi je še posebej všeč. Mascarpone krema je prijetnega, polnega okusa in teksture, popestri jo izbrano sadje, ki je lahko sveže ali pa iz kompota.

Rolada z mascarpone kremo in sadjem

Pripomočki za rolado z mascarpone kremo in sadjem

 • pekač, ki pride s pečico
 • 2 lista papirja za peko
 • električni mešalnik
 • cedilo

Sestavine za rolado z mascarpone kremo in sadjem

Za biskvit:

 • 4 jajca (M ali L)
 • 90 g sladkorja
 • ščep vanilje v prahu ali 1 vaniljev sladkor
 • 120 g gladke bele moke

Za mascarpone kremo:

 • 250 g mascarpone sira
 • 160 ml sladke smetane
 • cca. 150-160 g sadja (v mojem primeru 5 polovičk breskev iz kompota)
 • 2-3 žlice sladkorja (oz. po okusu)

Priprava rolade z mascarpone kremo in sadjem

Vklopimo pečico in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacija).

V skledo ubijemo jajca, dodamo sladkor in ščep vanilje v prahu in vse skupaj z električnim mešalnikom dobro stepemo in penasto vmešamo – pri največji hitrosti stepamo 3-5 minut. Dobimo rahlo, jajčno zmes, ki je skoraj kremne teksture. Namesto vanilje v prahu lahko uporabimo vaniljev sladkor (v tem primeru uporabite 10 g sladkorja manj).

Rolada z mascarpone kremo in sadjem

Sedaj k jajčni zmesi skozi cedilo presejemo moko in jo vmešamo v zmes, ki bo sedaj nekoliko upadla. Zmes za biskvit vlijemo v pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko in ga enakomerno porazdelimo po njem. Pečemo 14-15 minut v vnaprej ogreti pečici, 170 °C, ventilacija.

Pečen roladni biskvit skupaj s pekačem vzamemo iz pečice. Pripravimo si čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem), ki jo nekoliko zmočimo in dobro ožamemo. Krpo pogrnemo čez biskvit, ki je še v pekaču. Biskvit iz pekača dvignemo tako, da primemo za rob papirja za peko, ki je na dnu in rob krpe s katero smo pokrili biskvit in biskvit vzamemo iz pekača ter ga na prosto delovno površino prenesemo tako, da je sedaj krpa na dnu, zgoraj pa papir za peko.

Rolada z mascarpone kremo in sadjem

Papir za peko previdno odstranimo, biskvit pa v obliki rolade zavijemo v krpo in pustimo, da se ohladi.

Rolada z mascarpone kremo in sadjem

V tem času, ko se biskvit ohlaja, pripravimo kremo. Najprej narežemo breskve (pred tem jih nekoliko odcedimo, če uporabimo sadje iz kompota) na manjše kose. Ali drugo sadje.

V posodi trdo stepemo sladko smetano.

V drugi posodi skupaj zmešamo mascarpone in sladkor. Sladkor odmerite po okusu, zato poskusite kremo in, če vam je premalo sladka, dodajte še kakšno žlico sladkorja  in ponovno premešajte.

Mascarpone kremi sedaj vmešamo še stepeno sladko smetano.

Krema je pripravljena, zato sedaj odvijemo biskvit in ga iz krpe prestavimo na čist papir za peko. S kremo premažemo celotno površino biskvita. Čez posujemo na koščke narezane breskve. Posujemo samo spodnjo tretjino, saj bomo pri zavijanju sadje potiskali navzgor.

Zavijemo rolado, ki jo na koncu ovijemo v papir za peko in postavimo v hladilnik za vsaj pol ure, da se okusi malo povežejo med seboj.

Preden rolado postrežemo jo po želji lahko posujemo s sladkorjem v prahu, ali pa prelijemo s čokoladnim oblivom.

Rolada z mascarpone kremo in sadjem

Narežemo jo na poljubno debele rezine in postrežemo. V hladilniku lahko počaka tudi kakšen dan ali dva, če je ne boste prej pojedli.

Poskusite tudi

Rolada z mascarpone kremo in sadjem

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor