Preprost breskov kolač
Včasih bi radi spekli nekaj sočnega, sadnega, pa za to ne bi radi pripravljali raznih krem in prelivov. Breskov kolač je preprosta sladica, ki jo je otročje lahko pripraviti, ostane pa sočna in okusna tudi več dni. Breskve lahko nadomestimo z drugim sadjem in tako dobimo povsem novo sladico. Pa še skrivnost – če se nam zelo mudi ali res nismo pri volji, lahko izpustimo ločevanje jajc in stepanje snega, pa bo kolač vseeno uspel.
Preprost breskov kolač – pripomočki:
- ozek, podolgovat pekač
- električni mešalnik
- dve skledi
- žlica
- tehtnica
- metlica
- nož in deska
Preprost breskov kolač – sestavine:
- 130 g narezanih breskev (svežih ali iz kompota)
- 1 žlica najljubše marmelade
- 100 g margarine
- 4 jajca
- 200 g sladkorja
- 200 g moke
- 1 pecilni prašek
- 100 g narezanih orehov
- maščoba in moka za pekač
Preprost breskov kolač – postopek:
Breskve olupimo in narežemo na kocke. Če uporabimo breskve iz kompota, jih dobro odcedimo in narežemo.
Jajca ločimo in iz beljakov stepemo trd sneg.
Posebej penasto zmešamo sladkor, rumenjake in margarino. Margarina naj bo sobne temperature. Tej masi dodamo ostale sestavine in še malo mešamo. Z metlico primešamo še breskve in orehe.
Na koncu nežno primešamo sneg.
Pekač pomastimo in pomokamo, ter vanj vlijemo maso.
Pečemo v ventilacijski pečici na 160°C, približno eno uro. Da se prepričate, če je kolač res pečen, opravite preizkus z zobotrebcem.
Naj vam tekne!