Polnjeni čokoladni datlji
Print Friendly, PDF & Email

Polnjeni čokoladni datlji so odličen in dokaj hitro pripravljen sladek grižljaj, ki bo s svojim kremastim orehovim polnilom v sredici dateljna poskrbel za pravo presenečenje. Tudi za najmlajše so polnjeni čokoladni datlji zanimivi, saj natakneni na zobotrebec spominjajo na majhne čokoladne lizike. Pa tudi odrasle bodo navdušili in bodo z veseljem posegli po tem zanimivem in drugačnem sladkem prigrizku.

Pripomočki za polnjene čokoladne datlje

  • zobotrebci
  • stiroporna podlaga (lahko embalaža datljev ali pa kos stiroporja)

Sestavine za polnjene čokoladne datlje

  • 400 g datljev
  • 1 dl mleka
  • 1 žlica sladkorja
  • 2 žlici ruma (ni obvezna sestavina)
  • 120 g mletih orehov

Za obliv in posip:

  • 80 g čokolade za kuhanje
  • 1 žlica masla
  • 40 g očiščenih in narezanih mandljevih lističev

Kako pripravimo polnjene čokoladne datlje

Najprej datlje očistimo koščic, zato jih prerežemo po dolgem, tako, da jih lahko odpremo in ven vzamemo koščico. Seveda lahko kupite tudi že razkoščičene in si tako ta korak prihranite.  Ko so vsi datlji brez koščic, se lotimo orehovega nadeva.

Vzamemo posodo ali kozico za pripravo kreme in vanjo damo 1 dl mleka, ter po želji 2 žlici ruma.

Ko  mleko zavre, dodamo eno žlico sladkorja in 120 g mletih orehov. Vse tri sestavine kuhamo na srednjem ognju in nenehno mešamo.

Takoj, ko se krema zgosti, jo odstranimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi. V roke ponovno vzamemo očiščene datlje, jih nekoliko razpremo na prerezanem delu in s pomočjo čajne žličke napolnimo z mlačno orehovo kremo.

Tako napolnjene datlje, vsakega posebej, na prerezu prebodemo oziroma napičimo na zobotrebec in odlagamo na delovno površino.

Ko smo napolnili in na zobotrebec nataknili vse datlje, si pripravimo dva lonca, enega večjega in enega manjšega. V večjega nalijemo vodo do polovice, ga postavimo na štedilnik in počakamo, da voda v njem zavre. Zmanjšamo ogenj na štedilniku in na večji lonec položimo manjšega (njegovo dno se ne sme dotikati vode) in vanj damo žlico masla in na manjše kose nalomljeno čokolado za kuhanje. Sestavini med segrevanjem mešamo tako dolgo, da se lepo stopijo in združijo.

Ko je čokolada raztopljena, vanjo, enega za drugim, pomočimo z orehovim nadevom napolnjen datelj.

V čokolado namočene polnjene datlje s pomočjo zobotrebca na katerega so nataknjeni, postavimo oziroma zapičimo v stiroporno podlago.

Na vsak datelj (čokolada mora biti še vroča) nato položimo 2-3 mandljeve lističe.

Počakamo, da se čokoladni obliv na polnjenih datljih strdi, nato pa jih preložimo na servirni krožnik in že se lahko sladkamo.

Dober tek.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Dodaj odgovor