Poletne rezine
Poletne rezine so osvežilna sladica iz biskvita, sadja in kreme. Uporabite lahko katerokoli sadje, ki ga imate pri roki, lahko tudi zmrznjeno ali iz kompota.
Poletne rezine – pripomočki:
- dve veliki plastični posodi
- manjše plastične posode
- kuhinjska tehtnica
- električni mešalnik
- deska za rezanje
- nož
- žlica
- ožemalnik limone
- peki papir
- pekač
Poletne rezine – sestavine:
- 4 do 5 zrelih nektarin oz. sadje po izbiri (priporočam tudi breskov kompot)
- sok polovice limone
Za biskvit:
- 4 jajca
- 140 g sladkorja
- 3 žlice mlačne vode
- 100 g moke
- pol pecilnega praška
Za kremo:
- 250 ml sladke smetane
- 100 g sladkorja
- 180 g navadnega jogurta
- 180 g kisle smetane
- sok polovice limone
- 6 lističev želatine
Poletne rezine – postopek:
Najprej naredimo biskvit. Pečico segrejemo na 200 °C. Ločimo beljake od rumenjakov. Najprej stepemo beljake v trden sneg, vmes dodajamo sladkor.
V posodo z rumenjaki damo 3 žlice mlačne vode.
Nato rumenjake dodamo v posodo s snegom in maso premešamo z električnim mešalnikom. Dodamo še moko in pecilni prašek in še enkrat na kratko premešamo.
Maso enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 15 minut na 200 °C. Preden biskvit vzamemo s pečice, z zobotrebcem preverimo, če je že pečen; če ni, čas pečenja še malo podaljšamo.
Medtem ko se biskvit peče, narežemo nektarine na majhne koščke in jih pokapamo s sokom limone. Po okusu lahko sadju dodamo še žlico sladkorja. Ko je biskvit pečen, sadje enakomerno razporedimo po njem.
Naredimo še kremo. Želatino namočimo v mlačni vodi. Najprej stepemo sladko smetano, vmes dodajamo sladkor.
V posodo dodamo še polovico navadnega jogurta, v polovici pa segrejemo želatino. Vmes ves čas mešamo.
Ko je želatina raztopljena, jo dodamo v posodo s sladko smetano. Dodamo še kislo smetano in sok polovice limone ter vse skupaj premešamo. Kremo zlijemo na biskvit z nektarinami in damo rezine za vsaj eno uro v hladilnik.
Po eni uri lahko poletne rezine hranimo na sobni temperaturi.
Naj bo ta sladica okusna osvežitev v poletnih dneh!
Dober tek!