Poletne rezine
Print Friendly, PDF & Email

Poletne rezine so osvežilna sladica iz biskvita, sadja in kreme. Uporabite lahko katerokoli sadje, ki ga imate pri roki, lahko tudi zmrznjeno ali iz kompota.

Poletne rezine – pripomočki:

  • dve veliki plastični posodi
  • manjše plastične posode
  • kuhinjska tehtnica
  • električni mešalnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • žlica
  • ožemalnik limone
  • peki papir
  • pekač

Poletne rezine – sestavine:

  • 4 do 5 zrelih nektarin oz. sadje po izbiri (priporočam tudi breskov kompot)
  • sok polovice limone

Za biskvit:

  • 4 jajcapoletne-rezine-1
  • 140 g sladkorja
  • 3 žlice mlačne vode
  • 100 g moke
  • pol pecilnega praška

Za kremo:

  • 250 ml sladke smetane
  • 100 g sladkorja
  • 180 g navadnega jogurta
  • 180 g kisle smetane
  • sok polovice limone
  • 6 lističev želatine

Poletne rezine – postopek:

Najprej naredimo biskvit. Pečico segrejemo na 200 °C. Ločimo beljake od rumenjakov. Najprej stepemo beljake v trden sneg, vmes dodajamo sladkor.

poletne-rezine-2

V posodo z rumenjaki damo 3 žlice mlačne vode.

poletne-rezine-3

Nato rumenjake dodamo v posodo s snegom in maso premešamo z električnim mešalnikom. Dodamo še moko in pecilni prašek in še enkrat na kratko premešamo.

poletne-rezine-4

Maso enakomerno razporedimo po pekaču in pečemo 15 minut na 200 °C. Preden biskvit vzamemo s pečice, z zobotrebcem preverimo, če je že pečen; če ni, čas pečenja še malo podaljšamo.

Medtem ko se biskvit peče, narežemo nektarine na majhne koščke in jih pokapamo s sokom limone. Po okusu lahko sadju dodamo še žlico sladkorja. Ko je biskvit pečen, sadje enakomerno razporedimo po njem.

poletne-rezine-5

Naredimo še kremo. Želatino namočimo v mlačni vodi. Najprej stepemo sladko smetano, vmes dodajamo sladkor.

poletne-rezine-7

V posodo dodamo še polovico navadnega jogurta, v polovici pa segrejemo želatino. Vmes ves čas mešamo.

poletne-rezine-6

Ko je želatina raztopljena, jo dodamo v posodo s sladko smetano. Dodamo še kislo smetano in sok polovice limone ter vse skupaj premešamo. Kremo zlijemo na biskvit z nektarinami in damo rezine za vsaj eno uro v hladilnik.

poletne-rezine-8

Po eni uri lahko poletne rezine hranimo na sobni temperaturi.

poletne-rezine

Nasvet
Narežemo jih na majhne rezine in jih postrežemo. Poletne rezine lahko naredimo tudi v okroglem pekaču in jih postrežemo kot torto. Po želji jih lahko okrasimo z rezinami nektarine in z nasekljanimi lešniki.

Naj bo ta sladica okusna osvežitev v poletnih dneh!

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor