Pita z jabolčno marmelado
Print Friendly, PDF & Email

Pri pripravi pite z jabolčno marmelado pravzaprav nisem uporabila klasičnega krhkega testa. Maščobe je manj, brez jajc, vseeno je testo mehko in prijetnega okusa. Za nadev sem uporabila domačo jabolčno marmelado. Izbira je seveda vaša, lahko uporabite lešnikov namaz, slaščičarsko kremo, rahel nadev iz skute in kremnega sira….v bistvu vse, kar lahko gre skupaj s testom v pečico za dobre pol ure.

Pripomočki za pripravo pite z jabolčno marmelado

  • okrogel pekač za pite s premerom 20 cm

Sestavine za pripravo pite z jabolčno marmelado

za 8 kosov

za testo

  • 260 g večnamenske moke
  • 60 g masla
  • 70 g sladkorja
  • 2 dl mleka
  • 1 zavitek suhega kvasa
  • ščep soli

za nadev

  • 150-200 g jabolčne marmelade

za premaz

  • 1 jajce

Postopek priprave pite z jabolčno marmelado

Maslo vzamemo iz hladilnika vsaj 2 uri pred peko, da se na sobni temperaturi zmehča. Vzamemo primerno skledo in vanjo odmerimo moko, solimo. Približno 20 g moke si pustimo pri kraju, da z njo pomokamo pult, ko dokončno zamesimo testo. Mleko rahlo segrejemo in vanj stresemo vrečko suhega kvasa ter premešamo. V moko naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko s kvasom. Grobo premešamo. Dodamo še zmehčano maslo in kar z roko vgnetemo mehko testo.

Pripravo pite z jabolčno marmelado nadaljujemo tako, da s preostankom moke pomokamo pult in oblikujemo mehak hlebček testa. Razvaljamo približno na dobre pol centimetra debeline. Potrudimo se, da razvaljamo v obliki kroga. Z modelom, v katerem bomo pekli, na testu odtisnemo krožnico.

Rob razvaljanega testa narežemo na približno en centimeter široke trakce. Dolžina pa naj bo 2 cm. Vsak trakec zasukamo in pritisnemo ob testo, kot prikazuje prva fotografija. Testo prenesemo v namaščen pekač za pite. Z vilicami ga prebodemo. V skledici razžvrkljamo jajce in z njim premažemo testo in zasukane trakce. Nadevamo z jabolčno marmelado.

Pečico ogrejemo na 175 stopinj Celzija. Pito z jabolčno marmelado pečemo približno 35-40 minut, na srednji rešetki. Ko se ohladi lahko potresemo s sladkorjem v prahu. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem vesela, pozitivna oseba, ki rada kuha in peče. Rada preizkusim ali dodelam po svoje kakšen nov recept. V veliko zadovoljstvo mi je postreči obed za mojo družino in moram reči, da so vedno zadovoljni. Prepričana sem, da se z nekaj truda da doseči pestrost in raznolikost obrokov. Poleg kuhanja imam rada gibanje v naravi, veliko tečem, saj so traili moja strast. V največji ponos sta mi pa moji dve hčeri.

Dodaj odgovor