Pecivo z jagodami in rabarbaro
Print Friendly, PDF & Email

Drugo leto je, kar na mojem vrtu raste rabarbara. V iskanju idej kaj pripraviti iz nje, sem bila deležna mnogih namigov in idej, a prepričalo me je pecivo z jagodami in rabarbaro. Recept sem malo prilagodila sestavinam, ki sem jih imela na voljo in okusu naše družine in nastalo je zares izvrstno pecivo. Lahko bi rekla, da je kombinacija jagod in rabarbare popolna. Zelo sočno, rahlo sladko kislo pecivo, bo zagotovo navdušilo tudi vas, četudi morda niste ravno največji ljubitelj biskvitnih peciv.

Če rabarbare nimate, lahko pecivo naredite tudi s katero drugo kombinacijo sadja (npr. višnje in jagode), prav tako lahko razmerje med jagodami in rabarbaro poljubno spreminjate.

Pecivo z jagodami in rabarbaro

Pripomočki za pecivo z jagodami in rabarbaro

  • pekač velikosti 30*35 cm
  • električni mešalnik

Sestavine za pecivo z jagodami in rabarbaro

Za jagodno rabarbarin nadev:

  • 150 g rabarbarinih stebel
  • 550 g jagod
  • 2 – 3 žlice sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • cca. 30 – 40 ml vode

Za biskvit:

  • 4 jajca (L)
  • 70 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 ml mleka
  • 100 ml olja
  • 250 g gladke moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • sladkor v prahu za posip (po želji in okusu)

Priprava peciva z jagodami in rabarbaro

Najprej očistimo stebla rabarbare in jih narežemo na približno 0,5 – 1 cm velike koščke. Enako storimo z jagodami, ki jih umijemo, dobro osušimo in odstranimo zeleni del. Narežemo jih na manjše koščke.

Rabarbaro in jagode damo v kozico, dodamo 2- 3  žlice sladkorja in 1 vaniljev sladkor in 30-40 ml vode. Ob mešanju segrevamo, da se sladkor stopi in vsebina zavre. Odstavimo in pustimo, da se malo ohladi.

Pecivo z jagodami in rabarbaro

Pečico vklopimo in nastavimo na 170 °C (ventilacija).

Jajca, sladkor in vaniljev sladkor pri najvišji hitrosti stepamo približno 5 minut, da zmes naraste, posvetli in je puhasta. Dolijemo olje in mleko ter na hitro premešamo. Med mešanjem postopoma dodajamo moko, kateri smo primešali pecilni prašek. Dobimo gostejšo maso za biskvit.

Pecivo z jagodami in rabarbaro

V pekač damo papir za peko in na dno vlijemo in porazdelimo približno pol mase za biskvit. Čez maso damo in porazdelimo pokuhane jagode in rabarbaro (skupaj s tekočino), čeznje pa še preostalo maso za biskvit, ki jo z žlico malo pogladimo in nič narobe, če se malce premeša s sadnim nadevom.

Pečemo 25 – 30 minut v predhodno ogreti pečici, na 170 °C (ventilacija). Čas peke se lahko razlikuje glede na moč vaše pečice, zato, če niste prepričani, ali je pecivo z jagodami in rabarbaro pečeno, naredite preizkus  z zobotrebcem, ki mora ostati suh, ko ga izvlečete iz pečenega biskvita.

Pecivo z jagodami in rabarbaro

Pecivo pustimo v pekaču, da se ohladi, nato pa ga, po želji in okusu lahko posujete s sladkorjem v prahu in narežete na poljubne koščke in postrežete.

Pecivo z jagodami in rabarbaro

Prijetno sladkanje želi!

Poskusite tudi:

 

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor